Далеч от слънчевите, широки улици на Финикс, кръстосвани от автономните

...
 Далеч от слънчевите, широки улици на Финикс, кръстосвани от автономните
Коментари Харесай

Трудният път на европейските стартъпи към автономното бъдеще на автомобилите

 Далеч от слънчевите, необятни улици на Финикс, кръстосвани от самостоятелните таксита на Waymo, шепа европейски стартъпи създават самоуправляващи се коли, които да се появят по задръстените, безредни и мокри пътища на европейските градове, написа Ройтерс.
Стартъпи като Oxbotica, FiveAI и Wayve, които тестват своите коли във Англия, споделят, че Старият континент е неповторимо предизвикателство, което Waymo, Uber и Aurora занапред би трябвало да преодоляват.

Европейските стартъпи настояват, че са били принудени да бъдат по-креативни и да се концентрират върху по-евтини, по-адаптивни технологии, които могат да се оправят с преваляванията в Лондон.

„ Кола, която е подготвена да се движи по необятните пътища на Аризона, няма по какъв начин да оцелее по улиците на Кройдън (град-сателит на Лондон – бел.ред.). Това е изцяло друга среда “, споделя Алекс ван Зомерен, вложител в рисков капитал към Amadeus Capital, която има дял в FiveAI. Стартъпите се надяват, че посредством създаването на системи и програмен продукт, който да работи при най-трудните условия, те ще вземат преднина по отношение на добре финансираните американски съперници и ще разширят своята активност в други региони.

Според Boston Consulting Group ерата на обвързваните високотехнологични транспортни средства се чака да генерира към 150 милиарда $ в новa печалбa за автомобилния бранш до 2035 година

Някои вложители пресмятат, че едвам до 2030 година делът на самостоятелните коли от световните продажби ще доближи една пета.

Въпреки че по огромна възможност единствено дребен брой стартъпи ще оцелеят, вложителите са инжектирали 70 милиарда $ частни вложения от 2014 година в над 3400 компании, забъркани в „ новата подвижност “ - самостоятелни коли, споделено пътешестване, електрически скутери и машинно самообразование, показват от Boston Consulting Group.

В университета в Оксфорд Пол Нюман основава компанията за роботика и самостоятелни машини Oxbotica, която създава програмен продукт за „ универсална автономност “, който може да бъде продаден на всеки авто производител, оператор на автопарк, компания за доставки или транспортно сдружение.

Oxbotica тества своя програмен продукт с Ford Mondeo, екипиран с голям брой камери и датчици за натоварените градски улици.

Повтаряйки разнообразни направления още веднъж и още веднъж със своя разполагаем запас от коли, компанията съумява да си построи базова позиция за своя прогрес, като в това време това разрешава на софтуера да бъде допълнен с настояща информация за съответните места, показва Нюман.

Компанията възнамерява да отвори офиси в Северна Америка и Китай, като цели да пусне свои самостоятелни таксита през 2021 година в Лондон. Те ще са за характерни направления и ще са част от взаимния план с Addison Lee.

Финансова бездна

Подобно на Wayve и FiveAI, Oxbotica съумява да прави всичко това без съществуването на съществени вложения за разлика от американските съперници. Компанията е набрала 22,6 млн. паунда (28 млн. долара), до момента в който Five AI може да се похвали с 37,7 млн. $.

За съпоставяне, притежаваната от General Motors Cruise съумя да набере 1,15 милиарда $ през май, което увеличи оценката на звеното до 19 милиарда $. Базираната в Калифорния Nuro притегли 940 млн. евро през февруари.

Общият размер на рисковия капитал, ориентиран към самостоятелните коли и софтуерните компании в Европа, беше подсилен през 2018 година до 89 млн. $, като към момента съставлява единствено 2% от това, което американските стартъпи получават. Стартиращите компании от Съединени американски щати могат да се възползват от великодушното финансиране, само че европейските настояват, че пропастта в това отношение, съчетана с съответните районни потребности, ги тласка да намерят по-евтини способи за запълване на софтуерните пропуски.

Lidar, да вземем за пример, лазерна технология, употребена необятно измежду стартъпите в Съединени американски щати, изпитва компликации при начертаването на точна картина към автомобила по време на дъжд, мъгла или сняг, до момента в който разработките в Европа тестват набор от други принадлежности.

" Предизвикателствата, които би трябвало да решим тук, са напълно разнообразни и изискват друг набор от датчици... и по-голям акцент върху обработката на изображения и видео, потребление на образни техники за локализация ", споделя Стан Боланд, създател и основен изпълнителен шеф на FiveAI,

" Влошаването на работата на Lidar в условия на дъжд е много съществено ", прибавя той.

Тази година FiveAI започва проби в Лондон, в кварталите Бромли и Кройдън, и се надява да стартира да транспортира пасажери през 2020 година Дългосрочната ѝ цел е да ръководи самостоятелен автопарк, която да добавя публичния превоз.

Докато Нюман и Боланд настояват, че Lidar има своята роля - наред с други датчици и камери - Wayve, друга компания за самостоятелен превоз, основана в университетския град Кеймбридж, упорства, че лазерната технология е ненужна.

Съоснователят на Wayve Амар Шах съобщи, че последните усъвършенствания са довели до това, че в този момент „ можете да получите надеждни оценки, като употребявате единствено фотоапарати, а това ще бъде доста по-евтино и по-надеждно, когато става въпрос за всеобщо произвеждане на коли със независимо ръководство “.

Шах прибавя, че Wayve ще търси партньорства в близко бъдеще с производители на коли, снабдители и всевъзможни други регулаторни органи, които вземат участие в развиването на бъдещето на самостоятелните технологии. Той отхвърля концепцията, че компании като Waymo и Cruise биха представлявали сериозна опасност с по-доброто си финансиране.

" Те са прекарали 10 години във Финикс, Аризона, и надали могат да се измъкнат от там, тъй че по какъв начин могат да дойдат в Европа? ", акцентира Шах.
По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР