99% от фирмите в област Разград могат да кандидатстват по

...
99% от фирмите в област Разград могат да кандидатстват по
Коментари Харесай

Министър Пулев в Разград: 25 проекта за общо над 14 млн. лв. са подадени от областта по Плана за възстановяване и устойчивост

99% от компаниите в област Разград могат да аплайват по ПВУ и структурните фондове на Европейски Съюз, сподели Пулев на брифинга в регионалната администрация

До края на годината МИР дава 600 млн. лева от ПВУ на българския бизнес и над 5 милиарда лева по европрограмите от януари 2023 година, съобщи още министърът

От област Разград са подадени общо 25 планови оферти за над 14 млн. лева по първата отворена процедура от Плана за възобновяване (ПВУ) – „ Технологична рационализация “. Това стана ясно по време на мобилната приемна на министър Пулев дружно с регионалния шеф Драгомир Златев. Градът бе следващият от обиколката на Пулев и екипа му за разпространение кандидатстването по процедурите от Плана за възобновяване и стратегиите от структурните фондове на Европейски Съюз.

На приемната участваха още Красимир Якимов, шеф на кабинета на министъра и Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ (ГД ЕФК), както и представители на локалния бизнес и работодателските организации.

По данни на Групово дело ЕФК първата процедура от ПВУ е завършила с над 2 500 подадени планови оферти за над 1 милиарда лева, при предстоящи към 1200-1300.

„ Планът за възобновяване е отворен и работи. Служебният кабинет работи на цялостни обороти и прави всичко допустимо, с цел да обезпечи нужните евросредства за дребните и междинни предприятия както по Плана, по този начин и по структурните фондове на Европейски Съюз “, безапелационен бе министър Пулев. Той добави, че до края на годината, единствено по линия на Министерството на нововъведенията и растежа, българският бизнес ще получи 600 млн. лева по четири процедури от ПВУ. „ От началото на идната година по двете европрограми ще завещаем на постоянния кабинет средства за над 5 милиарда лева за идващия програмен интервал “, сподели още той.

Пулев акцентира, че спекулациите по тематиката са доста, само че служебният кабинет, дружно с вицепремиера Пеканов и останалите министри са обезпечили 14 милиарда лева евросредства по 7 стратегии от Европейски Съюз, а България е една от първите страни, получили заплащане по ПВУ в размер на 2,7 милиарда лева

„ Интересът към процедурите по ПВУ е голям. Това демонстрира и броят на кандидатстващите сега по втората отворена процедура от Плана – за „ ИКТ решения и киберсигурност “, на стойност 30,6 млн. лева До момента са подадени близо 4 500 планови оферти за над 85 млн. лева “, съобщи Пулев. Кандидатстването за финансиране за направа на онлайн магазини, основаване на мобилни приложения, уеб страници, за цифров маркетинг, киберсигурност и други ще завърши на 19 декември.

По думите му, още по-голям интерес има и към идната за отваряне процедура за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ за 200 млн. лева, която ще помогне на българските дребни и междинни компании да добият енергийна самостоятелност. „ В условия на рецесии, изключително енергийна, е извънредно значимо да успеем да подпомогнем дребните и междинни предприятия в страната да станат енергийно самостоятелни. Чрез процедурата те ще могат да си слагат така наречен слънчеви панели, а с батериите да съхраняват сила “, сподели още Пулев.

В момента за публично разискване е оповестена и процедурата за  развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за близо 120 млн. лева

Министър Пулев напомни, че новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 на стойност 3 милиарда лева бе утвърдена от Европейска комисия за рекордно къс период – подадена на 16 август и утвърдена на 3 октомври. „ Очакваме до дни да бъде утвърдена и Програмата „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ с бюджет от 2.14 милиарда лева Тя е нова за България и ще финансира цифрови решения и научни разработки както в бизнеса, по този начин и в обществените организации “, сподели още министър Пулев.

Зам.-директорът на Групово дело ЕФК Калин Маринов показа в елементи пред локалния бизнес процедурите по Плана за възобновяване и идните европрограми по линия на МИР. „ В Главната дирекция работим интензивно, с цел да може по допустимо най-бързия метод средствата по ограниченията да доближат до бизнеса. С всяка последваща процедура се опитваме да облекчим административната тежест и кандидатстването да бъде още по-лесно “, сподели още той.

Във връзка със подписаните контракти по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) 2014-2020 година в област Разград, началникът на кабинета на министъра Красимир Якимов разгласи, че общият им брой е 38, а цената им над 11.2 млн. лева „ Вижда се, че ползата в предишното не е бил огромен. Призовавам всички да бъдат по-активни и да аплайват. Осигурените пари са за вас “, сподели още Якимов. По думите му, по процедура „ Енергийна успеваемост “ в помощ на дребните и междинни предприятия в региона са подписани едвам 7 контракта за над 600 хиляди лева Той изнесе данни и за подписаните контракти за превъзмогване на следствията от COVID-19 – 225 за обща стойност над 5,8 млн. лева

Якимов разяснява още и помощта към бизнеса в региона по линия на Българската банка за развиване, чийто принципал е министърът на нововъведенията и растежа. „ Едва 0,8% от записаните компании в област Разград са подкрепени от Банката “, разгласи той. Началникът на кабинета на министъра добави, че броят на предприятията в региона е малко над 4 200, като 99% от тях са микро-, дребни и междинни.

„ Не съм сюрпризиран от изнесените данни по линия на банката. Ще създадем всичко допустимо, макар че сме част от длъжностен кабинет, авариралата институция – Българска банка за развиване, да проработи в интерес на българския бизнес, с цел да няма районни несъответствия “, безапелационен бе министър Пулев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР