99 000 литра питейна вода е осигурена за населението на

...
99 000 литра питейна вода е осигурена за населението на
Коментари Харесай

99 000 литра питейна вода е осигурена за населението на община Своге

99 000 литра питейна вода е обезпечена за популацията на община Своге. Това сподели началникът на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов на брифинг в Министерски съвет. 12 000 души са наранени от неналичието на вода, само че съгласно комисар Николов засегнатите са повече, тъй като през лятото популацията се усилва.

На 15 места в Своге се раздава вода, добави той. Това са незабавните ограничения, които са подхванати.

Няколко рибарници са потърпевши от неналичието на вода. Около 40 тона риба би трябвало да бъде унищожена. С тази задача се е заело Министерството на земеделието и БАБХ.

Все още не е ясна повода за безводието, стана ясно от брифинга. „Под върха Петрохан има огромно водохващане, което отиваше към езерото Петрохан за обезпечаване на питейна вода на Община Берковица. Тази така наречен изчезнала река Студена, не е изцяло изчезнала, само че е с доста дребен дебит. Реката свършва в нищото, потъва в земята и след няколко десетки километра излиза в Искрец.

Това не се случва за първи път. В края на 70-те години е имало сходен случай. Според очевидци за 72 часа водата се е възстановила. За страдание, все още водата към момента не се е възстановила. Затова увеличихме прихода към река Студена с сред 30-40 литра в секунда. Пренасочват се всички водни количества към водохващането в Искрец“, изясни комисар Николов.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР