9853 безработни ще започнат работа със средства от държавния бюджет,

...
9853 безработни ще започнат работа със средства от държавния бюджет,
Коментари Харесай

Властите насочват 73 млн. лв. от бюджета за активни мерки на пазара на труда

9853 безработни ще стартират работа със средства от държавния бюджет, а други 9493 ще бъдат включени в разнообразни образования – това планува планът на Националния проект за деяние по заетостта за 2023 година. За задачата се отпускат 73 милиона лв. от бюджета за така наречен наречените дейни ограничения на пазара на труда. Бизнесът, синдикатите и държавното управление ще разискват плана на проекта на съвещание на Националния съвет за поощряване на заетостта през днешния ден.

След разискване със обществените сътрудници държавното управление утвърждава Национален проект за деяние по заетостта всяка година след приемането на държавния бюджет. За 2023-а година възнаграждението на безработните, включени в разнообразни стратегии и ограничения е минималната работна заплата от 780 лв.. От 1 август се дефинира заплащане по стратегия Старт на кариерата от 920 лв., 950 лв. за наетите ромски посредници по Национална стратегия „ Активиране на неактивни лица ” и 1070 лв. за наетите психолози. По Националните стратегии “Помощ за пенсиониране ”; „ Мелпомена ” и за образование и претовареност на хора с трайни увреждания – възнаграждението е 820 лева за наетите с висше обучение.

По Програма за образование и претовареност на дълготрайно безработни са обезпечени 6.8 млн. лева за претовареност на 1 441 души.

При нужда ще бъдат наемани за работа в спешни групи за неотложни дейности по попречване и/или превъзмогване на следствията от повреди и естествени бедствия (наводнения, пожари, свлачища, тежки зимни условия, трусове и др.).

За поощряване на териториалната подвижност на безработните се усилват средствата за транспортни разноски за показване пред шеф - от 142 лева на 156 лева Средствата за започване на независима стопанска активност от безработни лица, записали микропредприятие се усилват от 4000 лева на 5000 лева според утвърждения бизнес план. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР