98% от пациентите с ХИВ/СПИН в България получават антиретровирусна терапия,

...
98% от пациентите с ХИВ/СПИН в България получават антиретровирусна терапия,
Коментари Харесай

98% от пациентите с ХИВ в България са на терапия, която прави вируса неоткриваем |

98% от пациентите с ХИВ/СПИН в България получават антиретровирусна терапия, която се обезпечава гратис от страната. При близо 90% от тях е реализиран прицелният лечебен резултат – вирусът е неоткриваем посредством общоприетите проучвания. Така България реализира една от главните цели на самодейността UNAIDS, която сплотява интернационалните старания за справяне с ХИВ/СПИН.

Това заяви в Световния ден за битка с ХИВ/СПИН – 1 декември, доцент доктор Нина Янчева, дм, от Катедрата по инфекциозни заболявания, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, шеф на Отделението по добита имунна непълнота в СБАЛИПБ “Проф. Иван Киров “, член на Експертния съвет по инфекциозни заболявания към Министерството на здравеопазването.

На конференцията „ ХИВ – 40 години по-късно “, на която лекари и публицисти разискаха актуалните провокации пред ХИВ пациентите в България и стигмата към тях, взе участие и проф. доктор Татяна Червенякова, дмн, изпълнителен шеф на СБАЛИПБ „ Проф. Иван Киров “, основен координатор на Експертния съвет по инфекциозни заболявания към Министерството на здравеопазването. Събитието бе проведено от фармацевтичната компания MSD за повишение на информираността измежду обществото във връзка със болестта.

„ ХИВ и СПИН е пандемия, която не е отзвучала и продължава да бъде главен здравен проблем в международен мащаб. 37,7 млн. души по света живеят с ХИВ, а 16% от носителите на вируса не знаят, че са инфектирани. Всеки може да бъде инфектиран, вирусът се предава по кръвен път, главният метод на заразяване е хетеросексуалният контакт “, сподели проф. Червенякова.

Тя прегледа митовете и истините във връзка с ХИВ/СПИН. Мит е, че вирусът може да се предава по контактно-битов път, както и че ХИВ-позитивните са рискови за хората в своето обграждане и би трябвало да съблюдават спомагателни ограничения.

„ Около 1900 пациенти с ХИВ и СПИН се наблюдават и лекуват в 5-те профилирани центъра у нас. Само 25 от тях не са на терапия по тяхно предпочитание. Тенденция в цяла Европа и у нас е, че пациентите застаряват – най-възрастният ни пациент е на 81 година, диагностициран през 2008 година “, сподели доцент Янчева.

При постоянен банкет на антиретровирусна терапия хората с ХИВ/СПИН реализират сходна дълготрайност на живота с тази на останалите, които не са инфектирани. Те могат да живеят обикновено, да основават фамилии и да имат деца, само че все пак стигмата продължава, сподели доцент Янчева.

СЗО предлага за хората с ХИВ/СПИН да бъде обезпечавана антиретровирусна терапия доживот, както и да имат обезпечен достъп до здравни грижи.

85% от пациентите у нас са мъже, като множеството са в най-рисковата група на хомо- и бисексуалните мъже . Рискът от предаване на инфекцията от майка на бебе понижава доста, в случай че вирусът е открит в точния момент, майката е на антиретровирусна терапия, раждането става по действен път и се заобикаля кърменето.

През 2020 година са диагностицирани 185 души с ХИВ у нас, а от началото на 2021 година досега са 219 – имало е закъснение поради Коронавирус пандемията през предходната година, сподели още доцент Янчева.

Тя добави, че доста българи с ХИВ/СПИН се връщат от чужбина и не престават лечението си у нас. До момента от Коронавирус са умряли двама от пациентите с ХИВ/СПИН у нас, защото са били с доста тежък имунен недостиг заради нередовния банкет на медикаментите за главното заболяване.

През годините сме имали доста сложни интервали с обезпечаването на антиретровирусната терапия за нашите пациенти, само че в този момент доставките са постоянни и Коронавирус пандемията не повлия отрицателно, сподели още проф. Червенякова.

В Министерството на здравеопазването е взето решение за поддържане на 1-месечен запас с нужните лекарства. Специалистите дефинираха като огромен прогрес в лекуването обезпечаването на еднотаблетен режим на терапия за допустимо повече пациенти, защото се улеснява придържането към лечебния режим.

ХИВ в международен мащаб и в България

Въпреки забележителния прогрес в предварителната защита на ХИВ/СПИН, болестта продължава да съставлява едно от главните провокации за публичното здраве.1 Според данни на Световната здравна организация (СЗО), почти 38 милиона души в международен мащаб живеят с ХИВ, като през 2020 година умрелите от ХИВ зараза са 680 хиляди, а броят на новоинфектираните е 1,5 милиона.1 Близо 137 000 души са били диагностицирани с ХИВ-позитивен статус в Европейския район през 2019 г.2

В България за интервала 1986 – 2020 година общият брой на регистрирани случаи на ХИВ инфекции е 3483, с намаляваща наклонност през последните години - броят на регистрирани случаи на годишна база през 2017 е 241 души, през 2018 е 311 души, през 2019 е 258 души и през 2020 е 199 души.3 По отношение на разпределението на заболеваемостта по пол, броят на новоинфектирани мъже е доста по-голям спрямо този на новорегистрираните дами с ХИВ – през 2020г. съотношението мъже/жени е 5:1.

ХИВ може да се предава посредством продан на разнообразни телесни течности от инфектирани хора, като кръв, кърма, семенна течност и вагинални секрети1. В България инфекцията се предава най-често по полов път – 89% от всички нови случаи на ХИВ зараза през 2020 година, от които 47.2% са измежду групата на мъже, които са имали полов контакт с лица от същия пол и 41.7% инфектирани при хетеросексуален сексуален контакт3. За последните близо 11 години се следи фрапантен спад в случаите на предаване на инфекцията по инжекционен път при приложимост на опиати – от 34% през 2010 до 9% през 2020 година3. Най-голям брой наранени от вируса през същата година попадат във възрастовата група 30-39 години (34%), а близо 60% от новоинфектираните с ХИВ лица са на възраст сред 30-50 години3.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР