98% от европейците дишат токсичен въздух. Това показва проучване на

...
98% от европейците дишат токсичен въздух. Това показва проучване на
Коментари Харесай

98% от хората в Европа дишат токсичен въздух - включително и в България

98% от европейците дишат отровен въздух. Това демонстрира изследване на изданието „ Гардиън “, което дефинира откритията като „ трагична здравна рецесия “.

Анализ на данни, събрани с най-модерните технологии – сателитни фотоси и измервания на повече от 1400 наземни станции – разкриват пагубната картина на въздуха, който дишаме на остарелия континент. 98% от хората живеят в региони с извънредно високо наличие на фини прахови частици, като тук-там те надвишават допустимото съгласно СЗО замърсяване в пъти.Най-тежко засегнатата страна в Европа е Северна Македония. Почти две трети от популацията на страната живее в региони със замърсяване повече от четири пъти над нормата на СЗО за PM2,5. Четири региона имат замърсяване шест пъти над нормата, като измежду тях е и Скопие.

Въздухът на Източна Европа е доста по-замърсен от този в Западна. Изключение прави северната част на Италия, където е съсредоточена промишлеността на ботуша.

Изданието е основало интерактивна карта, която демонстрира в цяла Европа стойностите на фини прахови частици съгласно нормите на СЗО.

Какво е PM2,5?

Това са фини прахови частици с диаметър 2,5 микрометра или по-малко от това. Те са извънредно рискови, защото при поемане могат да преминат през тъканите и да навлязат в кръвоносната система, като по този метод оказват резултат върху съвсем всички органи в тялото.

PM2,5 са частици, които се създават главно от горенето на изкопаеми горива.

Какво демонстрират данните?
Почти всички поданици на Сърбия, Румъния, Албания, Северна Македония, Полша, Словакия и Унгария дишат въздух със наличие на фини прахови частици два пъти над нормата, избрана от СЗО. Повече от половината население на Северна Македония и Сърбия живеят с въздух, в който наличието на токсично замърсяване е четири пъти над нормата. В Германия три четвърти от популацията живее в региони с два пъти повече замърсяване на въздуха от нормата. В Испания тази цифра е 49%, а във Франция – 37%. Близо 30 млн. европейци живеят в региони, където концентрацията на фини прахови частици е най-малко четири пъти над нормата.
На противоположния полюс – в Швеция няма регион, в който замърсяването да е повече от два пъти над нормата. Даже има региони и под тази норма.

Основните замърсители са добре познати – промишленост, трафик, отопление и земеделие.

Какви са данните за България?

Според интерактивната карта на „ Гардиън “ цялата ни страна е под въздействието на извънредно отровен въздух.

Най-замърсени са зоните към София, Пертик, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Хасково Русе, Плевен и Бургас.

За нашата страна въздухът е най-чист в Копривщица, само че все пак наличието на фини прахови частици там е малко над нормата на СЗО за безвреден въздух.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР