98-годишен мъж беше признат за виновен за укриване на данъци

...
98-годишен мъж беше признат за виновен за укриване на данъци
Коментари Харесай

Във Варна осъдиха 98-годишен за укриване на данъци | 74-годишната му приятелка беше оправдана

98-годишен мъж беше приет за отговорен за укриване на налози в огромни размери, оповестяват от пресслужбата на Варненския областен съд за Moreto.net.

През интервала 14 април 2007 година – 30 април 2008 година Божидар А. затаил истина в подадените в Национална агенция за приходите заявления за налог върху приходите на физическите лица за 2006 и 2007 година и не платил общо 11 902,81 лв. налог.

Поради осъщественото закононарушение съдът му наложи наказване 6 месеца отнемане от независимост, което отсрочи с три години изпитателен период, както и санкция в размер на 1000 лв.. Възрастният мъж беше оневинен по първичното обвиняване укритите налози да съставляват изключително огромни размери.

Обвиненията, че Божимир А. без надлежно позволение е правил по занимание банкови покупко-продажби, като предоставял заеми с лихви и неустойки и в резултат на тях е получил обилни непозволени приходи в размер 111 871, 85 лв. не бяха потвърдени в хода на правосъдното разследване и по тях подсъдимият беше оневинен. За невиновен беше открит и във връзка с укриването на данъчни отговорности за 2009 и 2010 година

Мъжът беше оневинен и по обвиняването, че е употребявал програмен продукт, обект на авторското право. Съдебният състав одобри, че действието съставлява административно нарушаване и не му наложи наказване, заради изминал давностен период.

Същите обвинявания бяха повдигнати и по отношение на 74-годишната другарка на Божимир А., с която той живеел на брачен начала. Тя имаше и повдигнато обвиняване за пране пари, съгласно което сключвала покупко-продажби с имущество, изнесено на обществена обмен на длъжници и закупуването на няколко парцела с пари, за които знаела, че са добити посредством тежко съзнателно закононарушение. При извършеното правосъдно разследване, в което бяха изслушани голям брой свидетелски показания и показани няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не откри доказателства за виновността на Грета Т. Тя беше оправдана и по всички останали обвинявания.

За осъщественото закононарушение, Божимир А. е наказан да заплати на Министъра на финансите, като представител на Държавата сумата от 11 902,81 лв. обезщетение за породени имуществени вреди вследствие на действието. Той следва да заплати и направените по делото разходи в интерес на Държавата, от които 1243,75 лева по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, 975,49 лева по сметка на Окръжна прокуратура – Варна, 5353,40 лева по сметка на Окръжен съд – Варна, както и държавна такса върху почетения цивилен иск в размер на 476,11 лв..

Делото е за повторно във Варненския областен съд, откакто въззивната инстанция го върна за ново разглеждане през 2021 година

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР