97 състав на Софийския районен съд публикува свое решение, с

...
97 състав на Софийския районен съд публикува свое решение, с
Коментари Харесай

Арестът на мъжа, който счупи плочата на Паметника на съветската армия е незаконен

97 състав на Софийския областен съд разгласява свое решение, с което разгласи ареста на Светлозар Раянов, който счупи плочата на Паметника на руската войска за противозаконен. Това разкри пред Fdktor.bg юрист Биляна Коцакова, която се ангажира със случая.


Заповедта за ареста на Раянов е издадена на 23 февруари тази година от Торян Златков, чиновник на Столична дирекция на вътрешните работи, откакто самоличността му е била открита посредством видео наблюдаване.

Председателят на правосъдния състав Мила Лазарова счита, че задържане по член 72, ал.1 по Закона за Министерство на вътрешните работи съставлява ограничение на правото на независимост.

Това беше предстоящо и заслужено решение. Виждаме, че сходни арести понижават действително, както и грубото отношение към арестуваните, само че все пак тези дейности се неоправдани. В случая на служителя на реда издал заповедта за арест са дадени инструкции, той е бил просто реализатор, разяснява пред Faktor.bg адв. Коцакова.

Според правозащитници обаче Министерство на вътрешните работи продължава да постанова двойни стандарти при сходни произшествия. Така да вземем за пример при противозаконното възобновяване на счупената плоча с позорния надпис от деятели на Българска социалистическа партия, нямаше задържани и открити извършители, откакто даже в Княжевската градина са влезнали с автомобил. Подобна е обстановката и с откраднатото преди време на митинг украинско знаме. Една година Министерство на вътрешните работи не може да открие причинителя, макар че в региона на паметника има камери за наблюдаване, а по случая даже е формирано досъдебно произвеждане.

Припомняме, че в края на февруари Светлозар Раянов, който е доктор на естествените науки на Техническия университет в Дрезден разруши с чук плочата на паметника на руския окупатор в София. Пред Faktor.bg тогава Раянов се аргументира, че е подхванал тези дейности в символ на митинг против мръсната война, която Русия води против Украйна, само че и изрично е несъгласен с подправения текст изписан на плочата – че българският народ е признателен на Червената войска за „ освобождението “. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР