97 години се навършват днес от основаването на Етър. На

...
97 години се навършват днес от основаването на Етър. На
Коментари Харесай

Етър става днес на 97 години!

97 години се навършват през днешния ден от основаването на Етър. На 24 април 1924 година в една от стаите на някогашната Девическа гимназия (сега Факултет " Изобразително изкуство " на ВТУ) е основан футболен клуб Етър. Това става на обединително заседание по концепция на четири от съществуващите тогава футболни клубове - Слава, Феникс, Виктория и България, като участват и представители на още няколко квартални клуба - Глория, Светкавица и Победа.

Сред основателите е вратарят Никола Илиев (1900-1984 г.), който е един от основателите на първия великотърновски футболен клуб МСК (Младежки състезателен клуб) през 1919 година, преименуван през идната година на Семеен кодекс Слава. Докато беше жив, Никола Илиев настояваше пред спортните ръководители на града за рождена година на Етър да се смята 1919 година, когато е основан МСК, защото Етър е негов правоприемник, само че концепцията му не беше възприета.

За този близо един век Етър се трансформира в един от емблематичните български тимове - стана първенец на България, два пъти притежател на бронзовите медали, притежател на Купата на БФС и Купата на ПФЛ, участник в европейските клубни шампионати. Етър е единственият български тим, дал петима национали за огромния триумф в САЩ`94. На 24 април 2014 година във връзка 90-годишнината на Етър, на постройката на Факултет " Изобразително изкуство " беше открита паметна плоча.
 Етър и Славия се впускат в своя
Етър и Славия се впускат в своя " Мач на сезона "

Двубоят е през днешния ден от 17:45 часа на стадион " Ивайло "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР