96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на

...
96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на
Коментари Харесай

Петя Аврамова: 96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на водачите

96% от злополуките през 2018 са станали поради нарушавания на водачите. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по време на кръгла маса " Ефективни модели и принадлежности за повишение на сигурността на транспортната система ".

Според нея тематиката за пътната сигурност касае цялото общество. " Най-важно е да преглеждаме тематиката в нейната целокупност и да проучваме всички детайли - водачи, инфраструктура, транспортни средства.

По думите на Аврамова дребен е процентът, който отчитаме на произшествия станали поради пътните условия. 93% от злополуките с жертви са поради човешки неточности. Превишаването на скоростта определяно като несъзнателно е най-разпространеното рисково дейности измежду българските водачи. " Тези данни не са единствено статистика зад тях стоят човешки ориси. За да се усъвършенства сигурността на пътя е належащо да се обърне съществено внимание на пътната инфраструктура и държанието на водачите ", означи още тя. По думите й случаите в последните дни стават най-вече на нови и ремонтирани пътни сектори. " Това не значи, че Министерството на районното развиване и благоустройството и Агенцията за сигурност по пътищата няма да поставят старания превеждаме на пътищата в още по-добро експлоатационно положения ", добави Аврамова.

За 2018 година при 6684 тежки пътни катастрофи по пътищата на страната починалите са 611, а близо 8500 са били ранените. Тези числа в действителност са тревожни, макар че съпоставено с 2017 година има понижение както при умрелите, по този начин и при ранените при произшествия, сподели министърът на вътрешните работи Младен Маринов на интернационалната конференция " Ефективни модели и принадлежности за повишение на сигурността на транспортната система ". Форумът се провежда в Деня на сигурността на придвижване по пътищата.

По отношение на пътищата, главната активност, която реализира Министерство на вътрешните работи, е за контрола и той е неведнъж засилен, съобщи министър Маринов. Той заяви, че през годината са регистрирани и са наложени наказания за над 1 300 000 нарушавания по пътищата и това демонстрира, че водачите на МПС не са на нужното равнище на дисциплина и на приемливост към останалите участници в придвижването. Работи се по смяна на Закона за придвижването по пътищата и с тези промени се надяваме да подобрим опциите за по-добър надзор и за по-добра предварителна защита на всички институции, означи вътрешният министър.

Той осведоми, че се основава действен център, като задачата е да се понижи до най-малко времето за реакция както за предварителната защита, по този начин и след пътни катастрофи и при рецесии на пътя. Купуват се нови камери, които автоматизирано записват високата скорост, само че и установяват други нарушавания по пътищата, заяви министър Младенов. Той добави, че ще бъдат купени и още механически средства, като доста значимо е основаването на Единен център за обработка на нарушаванията по пътищата. По този метод ще се обезпечи 50 % на повишение на успеваемостта при работата на пътните служители на реда и при обработката на нарушаванията. В този център това ще става автоматизирано и ще има повече време за надзор на пътя, изясни вътрешният министър.

За страдание, през последния месец има обезпокоително покачване на пътните произшествия и статистиката демонстрира, че това са най-вече младежи - 18-19-20 годишни, сподели министър Маринов. Той посочи, че аргументите за тези произшествия са несъобразената скорост, недоброто притежаване на автомобила, които довеждат до челни конфликти и до удари в дървета и стълбове по пътя.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР