95-годишни лекари продължават да практикуватВ България над 50% от лекарите

...
95-годишни лекари продължават да практикуватВ България над 50% от лекарите
Коментари Харесай

Криза за лекари и сестри у нас и в Европа

95-годишни лекари не престават да практикуват

 В България над 50% от лекарите са на възраст над 55 години, като при общопрактикуващите медици този % доближава 60, съобщи зам.-председателят на БЛС доктор Галинка Павлова. В България над 50% от лекарите са на възраст над 55 години, като при общопрактикуващите медици този % доближава 60, съобщи зам.-председателят на БЛС доктор Галинка Павлова.
И у нас и в Европа се обрисува рецесия за здравни служащи като междинната възраст на всички типове експерти в бранша продължава да се усилва. Това излиза наяве от данни, оповестени в четвъртък по време на кръгла маса на тематика „ Психо-социалните опасности в опазването на здравето и взаимоотношение с районни, национални и локални управляващи в битката с тях “. В България над 50% от лекарите са на възраст над 55 години, като при общопрактикуващите медици този % доближава 60, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Галинка Павлова. По думите й у нас има и 95-годишни лекари, които не престават да практикуват специалността си.

Тя означи още, че доста постоянно български медици се постанова да работят на няколко места – неведнъж преди или след нощно дежурство: „ Когато системата е недофинансирана, хората са принудени да работят дълго “.

От Българската асоциация на експертите по здравни грижи също показаха данни за междинната възраст на фрагментите от тази сфера на бранша. Според тях междинната възраст на медицинските сестри и акушерките е 53 години, а на фелдшерите 55 години, като също означиха, че доста постоянно те се постановат на няколко места.

Представители на френските синдикати показаха, че кадровият проблем в областта на опазването на здравето е годен и за Франция. Те обясниха, че макар че по закон работната седмица там е 35 часа, заради неналичието на задоволително фрагменти в лечебните заведения, се случва лекари и сестри да работят по 12 часа. Колегите им от Германия засегнаха обширно въпроса със напрежението на работното място и като цяло натоварването на фрагментите в него. Ето за какво съгласно тях е нужно да се намерения за по-гъвкави механизми за трудовата претовареност, които да понижат натоварването.


Служебно прегаряне

Извънреден труд поради липса на фрагменти

 26-10-1 Ниското възнаграждение в здравния бранш у нас е една от главните аргументи за по този начин нареченото прегаряне на служебното място. Причината е, че всеобщо лекарите и сестрите работят на повече от едно място, с цел да имат естествени приходи. Липсата на фрагменти е причина и за ексклузивен труд и стрес. Според разнообразни изследвания 40% от работещите се оплакват от стрес на работното място, а 60% от обща отмалялост, а това въздейства и на медицинските услуги. Едно от решенията е правилник на съотношението лекари-сестри.

Обещание за по-високи заплати

Парите в НЗОК не стигат и следващата година

Иска се нарастване на бюджета на касата

 26-2 Бюджетът на здравната каса няма да стигне и през идната година даже да се получи желаното нарастване от 400 млн. лева Това стана ясно на среща сред синдикати, представители на здравния бранш и съсловни организации в четвъртък, отдадена на психо-социалните проблеми в сферата.

Над 3.8 милиарда лева би достигнал бюджетът на здравната каса, в случай че финансовото министерство се съгласи с цифрите, които НЗОК и лекарският съюз оферират като нарастване за да се обезпечи естественото действие на системата през 2018 година Това изясни зам.-председателят на КНСБ доктор Иван Кокалов.

Изпълнението на бюджета на касата за тази година ще е над 3.5 милиарда лева по планирани числа, т.е. действителното нарастване няма да е 400, а към 300 млн. лева, добави той.

От финансовото министерство дават обещание повече средства за заплати за незабавна помощ, психиатриите, РЗИ и центровете по хематология.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР