933 лв. става минималната работна заплата от 1 януари 2024

...
933 лв. става минималната работна заплата от 1 януари 2024
Коментари Харесай

Денков: 933 лв. става минималната работна заплата от 1 януари 2024 г.

„ 933 лева става минималната работна заплата от 1 януари 2024 година В момента тя е 780 лева С този растеж от съвсем 20%, комбиниран с други ограничения, „ ние ще осъществим един от уговорките си за понижаване на неравенството в България, което е прекомерно високо за европейските стандарти “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков преди съвещанието на държавното управление, на което ще бъде избран новият размер на най-ниското заплащане за страната.

„ България продължава да бъде страната с най-ниска минимална работна заплата в Европейския съюз. Ние поетапно би трябвало да излезем от обстановката на стопанска система, която притегля вложители основно с ниските си хонорари “, стимулира решението министър-председателят, оповестяват от Министерски съвет.

Акад. Денков акцентира устрема на кабинета страната ни да предлага производства с високо качество, висока добавена стойност и добре готова работна ръка. Той означи напъните на министрите в тази посока.

От 2024 година минималната работна заплата ще се усили със 153 лева Това покачване ще усъвършенства виталния стандарт на повече от 500 000 работещи, които сега получават хонорари от 780 до 933 лева То доста надвишава инфлацията през последната година – през август 2023 година по отношение на август 2022 година тя е 7.7%.

Правителството дефинира новия размер на най-ниското заплащане съгласно условията на Кодекса на труда. Законът гласи, че минималната работна заплата за идната календарна година се дефинира в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година. Новата най-ниска заплата не може да е по-ниска от избраната за миналата година.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР