933 лв. става минималната работна заплата от 1-ви януари 2024

...
933 лв. става минималната работна заплата от 1-ви януари 2024
Коментари Харесай

Асен Василев: 933 лв. ще стане минималната заплата, в Северна Македония е 946 лв.

933 лева става минималната работна заплата от 1-ви януари 2024 година, съобщи финансовият министър Асен Василев  по време на разискванията на проектобюджета на страната за следващата година на Националния съвет за тристранно съдействие.

Той даде образец с това, че в Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лева, а в Северна Македония е 946 лева в този момент, в Сърбия пък тя е 1070 лева “Това са страни с по-малък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията у нас, а в Румъния е 1296 лева От всички наши съседи страни ние сме на опашката. Длъжни сме да не разрешаваме да се оформят гета с ниско възнаграждение, фалшив труд и изоставени райони, тъй като това се случва и в развити страни, в случай че ножицата в приходите се отвори ”, изясни Василев.

Социалните сътрудници ще се захванат и с бюджета на публичното обезпечаване

“Предвиденият недостиг е в размер на 3%, както е по Маастрихтските критерии, което разрешава на България да се впише в критериите, нужни за влизане в еврозоната ”, уточни той.

По думите му Бюджет 2024 реализира трайно повишение на пенсиите.

Социалните сътрудници ще се захванат и с бюджета на публичното обезпечаване

Василев акцентира, че паралелно с повишаването на заетостта, се чака безработицата в страната да следва наклонност към понижаване. “Темповете на понижаване са релативно ниски, защото безработицата е релативно ниска. Очакваме междинната безработица да е към 4%, а към края на интервала да е 3,9% ”, добави финансовият министър.

Той уточни още, че 10 милиарда лева са вложенията и там бележим 25 на 100 нарастване.

Бюджетът общо възлиза под 36% от Брутният вътрешен продукт.

Забавянето в усвояването на европейски средства, както и неизпълнението на Плана за възобновяване ще утежни прогнозата

По искане на партиите в Народното събрание финансовата стратегия ще бъде разграничена на две приложения. Едното е за вложения в общините и другото за вложения в национални предпочитани планове.

" Това е първа стъпка към същинско финансови бюджетиране ", съобщи Василев.

Асен Василев персонално ми сподели през 2021 година, че е срещу влизането в еврозоната, сподели той

По думите му има понижение на приходната част с 2,4 милиарда лв., както и на финансовите разноски с 2,4 милиарда лв.. Според Василев това е разследване на полемики с партиите в Народното събрание, които са поискали да се понижи приходната част на бюджета. 

“Данъчната система е изцяло непокътната, няма промени в данъчните ставки. Единствената смяна идва по линия на европейската инструкция за 15% корпоративен налог за фирмите с оборот на 1,5 милиарда лв.. В България това са главно непознати компании, с майки-собственици в други страни от Европейски Съюз. От позиция на общата корпорация данъчното задължение не се усилва ”, безапелационен е той. 

Василев разясни, че се резервира данъчният заем за развъждане на дете, който е 6000 лв. на дете. 

“Запазва се и политиката за финансиране на образованието. Учителската заплата се резервира в размер на 125% от междинната работна заплата за страната ”, уточни още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР