930 лева става заплатата на личните асистенти за осем часа

...
930 лева става заплатата на личните асистенти за осем часа
Коментари Харесай

930 лв. става заплатата на личните асистенти

930 лв. става заплатата на персоналните асистенти за осем часа работа от следващата година. Новината заяви общественият министър Деница Сачева, която показа плана за промени в Закона за персоналната помощ.

Сачева изясни, че Законът за персоналната помощ продължава да работи, а измененията са за усъвършенствания, самият закон да бъде използван, както и да бъдат в профил слабостите. Асистентите ще продължат да работят на трудови контракти и от следващата година един персонален помощник ще получава 930 лв. за 8 часа работа.

Законът за персоналната помощ би трябвало да работи дружно със Закона за обществените услуги, тъй като персоналната помощ не е напацея за хората с увреждания, разясни Сачева. Догодина асистентска услуга ще може да се дава по двата закона.

Законът за персоналната помощ се отнася до всички групи хора с уреждания. 40% от хората, които употребяват този закон са възрастни хора над 65-годишна възраст, а 8% са деца.

Подадените от началото на годината заявки за правене на самостоятелна оценка на потребностите, която се прави по Закона за хората с увреждания са 249 493. Действащите контракти са 32 255 за общо 4 255 693 часа. Броят на потребителите е 31 556, а броят на асистентите е 32 338.

2 551 от настоящите контракти са за деца под 18-годишна възраст за общо 335 039 часа месечно. Прекратени са 4 464 контракта.

Промените в Закона за персоналната помощ планува да се резервира кръгът на правоимащи такава помощ - деца и пълнолетни с трайни увреждания с непозната помощ, деца с 90 и над 90% трайни увреждания без непозната помощ близо 80 000 души колкото в този момент.

Лица над 18 години с решение на ТЕЛК 70.01%-89.99% и избрана непозната помощ също ще имат опция да се включат в механизма. 3% от бюджета за персонална помощ за следващата година ще отиват в общините за възнаграждение на хората, които правят цялата административна работа по този закон.

От 1 януари 2021 година право на персонален помощник ще имат близо 670 000 хора с увреждания. До края на тази година правоимащи са към 80 000, като малко 1/3 от тях са поискали да употребяват персонална помощ. Въвежда се условие за персоналните асистенти - по този начин нареченото " здравно ", с което да покажат, че могат да се грижат с човек с увреждане. Запазва се и опцията индивидът с увреждане, който има помощник, да употребява обществена услуга като рехабилитация , психическа поддръжка и други.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР