930 евро средна заплата през 2024 г., 1025 - през

...
930 евро средна заплата през 2024 г., 1025 - през
Коментари Харесай

Вучич обещава над 900 евро средна заплата в Сърбия догодина

930 евро междинна заплата през 2024 година, 1025 - през 2025 година и 1124 - през 2026 година дава обещание сръбският президент Александър Вучич. По случай годишнината от преизбирането си, той даде просторно изявление пред държавната телевизия РТС и от него станаха ясни някои от основните стопански цели, които си е сложил по време на втория мандат.

Вучич разгласи, че стандартът на живот на жителите се е нараснал доста, само че те в никакъв случай нямало да си го признаят. В момента междинната заплата в страната е към 840 евро.
 Глад за водачи в Сърбия: Дават по 6000 лв. заплата
Глад за водачи в Сърбия: Дават по 6000 лв. заплата

Бизнесът в страната има потребност от хиляди професионални водачи

Кой ще работи за тези заплати : Александър Вучич се похвали, че има рекорден брой жители на трети страни, които желаят да живеят и работят в Сърбия. По думите му измежду тях доминира една група - млади и добре образовани руснаци.

През март общо 10 000 души са поискали да живеят в западната ни съседка, а 5000 - да работят.

Според Вучич младите руснаци носят със себе си високи технологии и с тяхна помощ скоро Белград ще стане първата европейска столица, в която самостоятелни роботи разнасят артикули.
 Грузия, която посрещна 100 000 руснаци от старта на войната и стопанската система й процъфтява
Източноевропейската страна, която посрещна 100 000 руснаци от старта на войната и стопанската система й процъфтява

Над 45 000 съветски жители са разкрили нови сметки в банките там

Повече пари и за пенсионерите : Средният размер на пенсията в Сърбия сега е 323 евро, като до края на годината би трябвало да стане 387 евро, а в края на 2025 година да доближава 450 евро, стана ясно от думите на сръбския президент.

Той означи, че парите за възрастните хора се усилват с по-висок ритъм от инфлацията.

Как е при нас : Обърнати в единната валута, междинната брутна заплата в България в края на 2022 година е била 997 евро, а междинната пенсия - 371 евро.
 България или Сърбия: В коя страна междинните заплати са по-високи?
България или Сърбия: В коя страна междинните заплати са по-високи?

През декември 2022 година месечните хонорари в двете страни съвсем се изравниха

Контекст : Александър Вучич е под сериозен напън да покаже високи резултати. Критикуван поради преплитане на политически и бизнес ползи и поради властнически жанр на ръководство, сръбският президент беше изправен пред вълна на митинги и гражданско неодобрение, която въпреки всичко не го спря да се пребори за втори мандат на поста.
 Сърбия купува бойни дронове от ОАЕ, сподели и свои
Сърбия купува бойни дронове от ОАЕ, сподели и свои

Западната ни съседка ще влага спомагателни 700 млн. евро в армията и военната си промишленост

В същото време, геополитическата обстановка на страната е комплицирана. Преди войната в Украйна, Белград беше най-верният европейски съдружник на Москва, само че в този момент Вучич търси по-балансиран метод. Страната има все по-силни връзки с Китай, следи се и доближаване с Близкия Изток, а през вчерашния ден президентът разгласи и че западната ни съседка ще разшири доста дипломатическото си наличие в Африка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР