925 лица са на свобода, въпреки влязлата в сила присъда

...
925 лица са на свобода, въпреки влязлата в сила присъда
Коментари Харесай

Цацаров: 925 осъдени са на свобода

925 лица са на независимост, макар влязлата в действие присъда "лишаване от независимост ". Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров по време на съвещанието на правната комисия в Народното събрание.

Защо 1114 наказани нарушители са на независимост

Защо към момента стотици наказани са на независимост

Ето ги най-издирваните нарушители от ФБР

"В тези числа се включват и 3 лица, за които не е приведено осъществяване на наказване "доживотен затвор ". При инспекция 24 лица бяха издирени, арестувани и приведени в съответните места за отнемане от независимост. В общия брой лица 925 – 62 са с непознато поданство ", добави Цацаров.

Той посочи, че 557 души са с извадена европейска заповед за арест. По думите му относителният дял на укриващите се в чужбина е 700 наказани лица. Цацаров уточни, че е бил основан електронен указател на наказаните лица с неприведени осъществявания на наказванията.

"Целта е регистърът да бъде употребен от прокуратурата и от органите на Министерство на вътрешните работи ", съобщи Цацаров. Финалният извод е, че признатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс имат извънредно положителен резултат, сподели Цацаров.

По думите на основния прокурор единствено няколко числа по един индикатор са задоволително, с цел да се удостовери това - случаите, при които е подхванато задържане на наказани лица, неотложно след постановяване на краен акт от висшата инстанция.

"За интервала от 5 ноември 2017 година до 27 февруари 2018 година от Върховен касационен съд са били получени за осъществяване непосредствено 109 правосъдни решения с дефинитивно наложени санкции "лишаване от независимост ".
 затвор затвор
По 62 от тях лицата към този момент са били арестувани на друго съображение или са търпели и друго наказване. Лица, по отношение на които е разпоредено задържане и привеждане в затвор напряко от прокурор от Върховен касационен съд, са 47. От тези 47 са се отклонили единствено 4. 43 са били арестувани и неотложно приведени в затвор ", разяснява Цацаров.

"Не мога да не направя извода, че успеваемостта от оперативно-издирвателните мероприятия на територията на страната е ниска. Трудностите произтичат най-много от липса на благоприятни условия за потребление на СРС и следене и анализиране на информацията от мобилните оператори ", добави обвинител №1.

След негово писмо е основана работна група сред Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата и Министерство на правораздаването, която да изготви план на директива по приложението на член 418 в Наказателно-процесуален кодекс.

"Чл. 418 регламентира задържането на наказания и отвеждането му до място за осъществяване на наказването. Целта е тази директива да отстрани или редуцира хартиения продан и в това време да сътвори ясни правила ", добави основният прокурор.

Той разясни, че предлага към Министерство на вътрешните работи основаване на обществен уебсайт "Издирва се " и на процедура всяко лице да може ясно да откри при нужда и информация дали съответното лице се търси.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР