92 години от рождението на първия българин, обиколил света с

...
92 години от рождението на първия българин, обиколил света с
Коментари Харесай

92 години от рождението на капитан Георги Георгиев - първият българин, обиколил света с яхта

92 години от рождението на първия българин, обиколил света с яхта, означаваме през днешния ден.

По традиция от фондация " Кор Кароли " ще поднесат цветя на паметната плоча пред дома му на ул. " Ст.Стамболов " №42 във Варна.

Бъдещият именит капитан Георги Георгиев е наследник на армейски офицер от Ботевград. Службата изисква честото преместване на бащата от гарнизон в гарнизон. Това е повода Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-та. Едно от идващите назначения на бащата е във Варна. Семейството се мести тук през 1939 година Тогава за пръв път Георги вижда морето, в което се влюбва вечно, с цел да го покори години по-късно. От дребен прекарва повече време на пристанището, в сравнение с в учебно заведение. След къс престой в София през 50-те години, още веднъж се връща във Варна, където приключва Вечерната гимназия и Техникума по корабостроене и мореплаване. Така към този момент сините простори пред него са открити и той и може да реализира фантазията си - да плава по море. Основател е на първия софийски яхтклуб " Академик " на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб " Порт Варна ". Първото му по-сериозно корабоплаване е обиколка на Черно море с яхтата „ Вега ” през 1974 година

Обиколката на Земята

След това съревнование, яхтата " Кор Кароли " е доокомплектована в Ню Йорк, а популярното си околосветско странствуване (57-мо подред в международната история и първо за България), капитан Георги Георгиев стартира в Куба на 20.12.1976 година

През Панамският канал и около островите Галапагос, Кор Кароли стига Маркизките острови. Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия яхтата се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Преминавайки през южният и северен Атлантик, капитан Георгиев доближава още веднъж Хавана след тъкмо 201 дни, 21 часа и 36 минути, с което усъвършенства дотогавашния връх. Изминато разстояние е 23 018 морски благи.

С това достижение той е включен в Книгата с върховете на Гинес от 1981 – 82 година За страдание, това се случва посмъртно, тъй като кап. Георгиев почива в Одеса през 1980 година, подготвяйки ново корабоплаване с яхтата. Рекордът му не е усъвършенстван в продължение на 10 години.

Корпусът на яхтата " Кор Кароли " се съхранява във военноморския музей във Варна.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР