91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят

...
91% от софиянците изразяват висока удовлетвореност от това, че живеят
Коментари Харесай

Над 50% от столичани мислят, че София се развива към по-добро въпреки всичко

91% от софиянците показват висока задоволеност от това, че живеят в столицата, и макар проблемите и сериозните точки, 57% са на мнение, че като цяло градът се развива към по-добро място за живеене. Това демонстрират данни от социологическото изследване " Визия за София ", което изследва по какъв начин столичани дефинират и правят оценка качеството на живот в София.

Резултатите от проучването демонстрират, че жителите са задоволени в най-голяма степен от комерсиалната мрежа, опциите за просвета, просветителните благоприятни условия и обществения превоз.

Широко болшинство от респонденти в изследването сочи, че обществените пространства и зелените зони, трудовите и бизнес опциите в столицата са допустими.

Нивата на приходи, достъпността на жилищата и обществените услуги, природата и качеството на питейната вода също не остават на назад във времето съгласно разбора.

На другия полюс - столичани са най-критични към качеството на въздуха и равнището на звук, чистотата на града и положението на улиците и постройките в него.

По-назад в недоволството не остават и цените на живота и сигурността.

Най-високите дялове на мощна незадоволеност провокират материалният стандарт на живота и чистотата на града, както и качеството на въздуха.

Най-голям растеж в утвърждението в съпоставяне със относително проучване, извършено от Евробарометър през 2015 година, бележи градският превоз.

Анализът изследва още:

социално-демографските показатели;
социално-икономическата конструкция на населението;
обществения транспорт;
културният живот;
обществените пространства;
зелените площи;
образованието в столицата;
достъпът до търговски обекти;
достъп до работа;
равнище на доходи;
жилища;
задоволеност на семейства и други.
Мрежа демонстрира всички пешеходни прави и пътеки в София
Мрежа демонстрира всички пешеходни прави и пътеки в София

99.7% от софиянци имат спирка на градски превоз на не повече от 12 минути пеш от у дома

Обобщените резултати за общата задоволеност от града демонстрират, че като цяло софиянци харесват града си.

Закономерно е, че колкото по-млади и по-заможни са хората, толкоз по-доволни са от живота си като цяло, а с това и от мястото, на което живеят.

Удовлетвореността обаче се разграничава в другите градски зони.

Напълно задоволените от живота си са над двойно повече от отчасти задоволените в централната градска част, в източните и южни райони (Дианабад, Красно село, Лозенец, Гоце Делчев, Яворов, Гео Милев, Подуяне, Смирненски, Кръстова вада, Малинова котловина, Манастирски ливади, Павлово), както и в северната крайградска зона.

Останалите запитани са надалеч по-умерени.

В западните квартали - Красна поляна, Западен парк, Фондови жилища, Разсадника изцяло задоволените са едвам 14%, а в Овча купел, Славия, Факултета - 20%.

Следват жителите на кварталите Надежда, Орландовци, Свобода, Люлин и Обеля, където към 30% са изцяло задоволени от живота си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР