9000 лв. за две седмици. Толкова средства трябва спешно да

...
9000 лв. за две седмици. Толкова средства трябва спешно да
Коментари Харесай

Фондация спешно търси средства за запазване на център за подкрепа на хора със зависимости

9000 лева за две седмици. Толкова средства би трябвало незабавно да събере фондация " Център за хуманни политики ", с цел да резервира единственото място в София, където хора със зависимости, постоянно бездомни, без документи и каквато и било поддръжка, могат да получат най-малко някаква базисна грижа. Да хапнат, да се изперат, да приказват с психолог, психиатър, да им бъде дадена юридическа поддръжка.

В края на месеца фондацията, която до момента е поддържала къща " Посока " на бул. " Сливница " 109 е решила, че закрива центъра и стопира издръжката му. За това заетите в центъра научили преди дни, като причини за решението на Управителния съвет на съдружие " Фракарита България " не им били дадени. Те алармираха в обществените мрежи за идното закриване на къщата, а от другата фондация " Център за хуманни политики ", оповестиха, че ще създадат всичко допустимо за опазване на къща " Посока " или по-известна като " Розовата къща ".

Ключово за центъра е, че той е изцяло безвъзмезден. Осигурява също ходатайство и придружаване на зависичите до други институции и организации, в случай че те имат интерес, потребност и предпочитание да получат съответната услуга. А задачата на екипа е да понижи здравните и обществени вреди от използването посредством директни интервенции върху рисковото държание на подвластните и обезпечаване на по-добри условия за обществен живот.

Стойността на наема и режийните е към 900 лв. на месец, а екипът коства още към 1500 лева, в случай че се свият оптимално всички разноски, означават от организацията. За предходната година през къщата са минали над 130 индивида. Много от тях постоянно употребяват услугите на центъра. Той работи три дни седмично до ранния предиобед. Всеки може да потърси поддръжка, структурата е отворена за хората, които не вземат участие в стратегии за рехабилитация, няма никакви условия към тях или условия с цел да посетят центъра.

" За да резервира този финален пристран на вяра, " Център за хуманни политики " е подготвен да поеме ръководството му дълготрайно. За да може обаче да се обезпечи стабилно финансиране, би трябвало време, а времето е извънредно малко. Собствениците към този момент търсят нови наематели ", оповестиха от фондацията. Първата цел е да се обезпечи физически опазване на мястото, посещавано от стотици хора годишно, за които то е само предпазено пространство. За да се подсигурява финансиране най-малко в първите месеци, от организацията са пресметнали, че ще са нужни най-малко 9000 лева Вече има и акция за набиране на средствата на platformata.bg.

Идеята е в случай че се подсигурява най-малко няколко месечно опазване на къщата, фондацията да набере спомагателни финансови средства от донори, да потърси за подпомагане и общината, страната, с цел да се обезпечи и по-дългосрочно финансиране. Юлия Георгиева от " Център за хуманни политики " разяснява пред " Дневник ", че решението за затваряне на къщата е сварило неподготвени всички и сега нейната организация поема без никаква подготовка и предварителни планове тази активност. Само и единствено да бъде непокътната единствената сходна услуга.

Тя сподели, че за момента не са вореди диалози с институциите за поддръжка, само че такива ще има. Стига преди този момент да се съберат нужните средства за незабавното избавяне на центъра.Ще се търсят всевъзможен тип донори и финансова поддръжка, само че това лишава време, добави тя.

" Години наред работех директно с хора, които са подвластни, постоянно бездомни, нормално без документи, само че пък имат големи сърца! След като Министерство на здравеопазването напълно абдикира от работата си с тях, в София остана едно-единствено място, където могат да намерят схващане, обществена и здравна информация, сътрудниците да ги сръчкат да отидат на доктор, да получат съвет и ясни насоки. Едно, само място в този голям град, където могат да изядат филия с лютеница и да стоплят телата и душите си ", написа Георгиева незабавно след новината за идното закриване на къщата.

" Нямам право да приема, че градът ни ще остане без този финален кей на вяра. И не го одобрявам! Имам щастието и борда на Център за хуманни политики (организацията, която аз представлявам) да мисли по същия метод. Знам, че не смятахме да се занимаваме с това, сътрудници. Благодаря ви! ", добави тя.

Пред " Дневник " ръководителят на Управителния съвет на " Фракарита България " Валери Иванов разяснява, че организацията изпитва съществени финансови и кадрови проблеми и това постанова решението за стесняване на този разход за поддръжката на къща " Посоки ". Средствата трябвало да се пренасочат за стратегиите за рехабилитация на подвластни и за издръжката на националната телефонна консултантска линия. От които във фондацията отчитали по-голям резултат, в сравнение с от къща " Посоки ".

Иванов разяснява, че и до момента предоставяните услуги в къщата били извънредно незадоволителни, само че най-малко отчасти помагали на най-уязвимите. Лошото е, че някак не успяхме да обърнем публичните показа и чувство, че няма потребност и изгода от инвестиция в сходни начинания, добави той. Посочи, че фактически в случай че се гледа публичния интерес и изгода, едва ли може да се открие голяма потребност от подобен център. Но той е сериозна поддръжка за директно засегнатите – подвластни от опиати, алкохол и други, които не са решили да се насочат към рехабилитационни стратегии.

Подобен вид обществена услуга е единствена както за София, по този начин и за страната. И в случай че до дни не бъдат открити задоволително хора, които да поддържат запазването на " Розовата къща ", тя ще би трябвало да затвори в края на месеца.

" Можем да го създадем! Нали можем! ", приключва Юлия Георгиева апела за набиарне на незабавни средства.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР