90% от ремонта на 6 двигателя на МиГ-29 на българските

...
90% от ремонта на 6 двигателя на МиГ-29 на българските
Коментари Харесай

Двигатели на български изтребители МиГ-29 ще се ремонтират в Украйна

90% от ремонта на 6 мотора на МиГ-29 на българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъде осъществен в Луцкия ремонтен цех " Мотор " в Украйна . Това излиза наяве от решението за избор на реализатор на социална поръчка на Министерството на защитата (МО),.

Тъй като един изтребител МиГ-29 има два мотора, това значи, че ще бъдат ремонтирани моторите на три изтребителя. България разчита единствено на създадените в Съюз на съветските социалистически републики МиГ-29 за защита на въздушното си пространство. Поддръжката им е невъзможна след началото на войната на Русия против Украйна.

През февруари служебният министър на защитата Димитър Стоянов сподели, че вероятността за защита на въздушното си пространство е огромна.

Официалният реализатор на ремонта ще е " ТЕРЕМ – Холдинг " ЕАД, която е благосъстоятелност на МО. Украинският цех " Мотор " е подизпълнител. Офертата на ТЕРЕМ е за близо 15,5 млн. лева без мито и Данък добавена стойност.

Фирмата е определена, тъй като офертата ѝ е доста по-ниска от втората компания поканена да взе участие в търга. Това е полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr2 S.A. Най-ниската цена, която е била контрактувана с полската компания е 18.68 млн. лева без мито и Данък добавена стойност.

От отчета на комисията, взела решението, се схваща още, че моторите ще бъдат ремонтирани в Украйна, като ще бъдат превозени по суша. Ремонтът ще отнеме до 8 месеца и половина. Гаранцията ще е 100 летателни часа или 12 месеца. Остатъчният междуремонтен период на работа на моторите ще е не по-малко от 7 години и половина.

Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, разгласи още една социална поръчка за доставка на 6 ремонтирани мотора за МиГ-29, която би оставила във въздуха още 3 изтребителя. Тя е с планирана стойност от 22 млн. лева без Данък добавена стойност. подала документи по нея още веднъж е ТЕРЕМ. Офертата ще бъде отворена на 27 юни.

До началото на войната поддръжката на МиГ-29 се правеше извънредно от съветската държавната корпорация РСК МиГ. МО твърдеше, че няма по какъв начин да се ремонтират другаде, тъй като съветската корпорация държи лицензите.

През 2016 година тогавашният министър на защитата Николай Ненчев подписа съглашение за ремонт на шест мотора МиГ-29 с Полша, което беше утвърдено от Народното събрание. Няколко месеца по-късно против Ненчев беше импортиран обвинителен акт, че предизвикал щета на съветската компания за над 48,5 млн.лв. Ненчев беше оневинен през 2020 година, откакто съдът одобри, че в тази ситуация няма осъществено закононарушение.

се базира на един от многото изтекли документи от Пентагона и заяви, че изтребителите си МиГ-29. Българското Министерство на защитата обаче отхвърли да е провеждало диалози за безплатно даване на български изтребители на Киев.

От началото на войната Украйна два пъти е желала от България да ѝ даде самолети МиГ-29 и Су-25, се разбра от писмен отговор на министър на защитата Димитър Стоянов на въпрос на депутата от " Продължаваме промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев.

България ще разчита на своите изтребители МиГ-29 до доставката на първите F-16 през 2025 година и няма да купува така наречен заместващи самолети, за които лобираше служебният кабинет на Гълъб Донев .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР