90% от бъдещите работни места ще изискват цифрова грамотностЕС предприема

...
90% от бъдещите работни места ще изискват цифрова грамотностЕС предприема
Коментари Харесай

ЕС с нови инициативи за дигиталните умения

90% от бъдещите работни места ще изискват цифрова просветеност

Европейски Съюз подхваща нови ограничения за стимулиране на основните компетентности и цифровите умения

Европейската комисия одобри нови начинания за възстановяване на основните пълномощия и цифровите умения на жителите на Европейски Съюз. Предложенията идват два месеца откакто европейските държавни и държавни ръководители разискаха образованието, образованието и културата в границите на срещата на върха в Гьотеборг през ноември 2017 година

Целта е да се понижи социално-икономическото неравноправие, като в същото време се резервира конкурентоспособността, оповестяват от Брюксел. „ Днешните начинания са ориентирани към даването на познания и благоприятни условия на хората, с цел да могат те да реализират оптимален триумф в своя живот ”, съобщи заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който дава отговор за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността.

„ Цифровата епоха навлиза във всички сфери на нашия живот, заради което на цифровата промяна ще би трябвало да реагират освен работещите в региона на осведомителните технологии. Недостигът на цифрови умения е реалност ”, уточни Мария Габриел, комисар на Европейски Съюз по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество.

По нейните думи, макар че за 90% от бъдещите работни места към този момент е нужна някаква цифрова просветеност, 44% от европейците не имат съществени умения за работа с цифрови технологии.

„ Планът за деяние в региона на цифровото обучение, който предлагаме през днешния ден, ще помогне на европейците, образователните заведения и просветителните системи да се приспособят по-добре към живота и работата в едни все по-цифрови общества ”, добави Габриел.

Комисията предлага три начинания:

1.Препоръка на Съвета по отношение на основните компетентности за учене през целия живот, която цели да усъвършенства усвояването на основни компетентности от хората от всички възрасти през целия им живот и дава насоки за страните членки за метода, по който да бъде реализирана тази цел. Специален акцент е подложен върху насърчаването на предприемаческите и насочените към нововъведенията настройки.

Освен това Комисията предлага ограничения за поощряване на компетентностите в региона на науката, технологиите, инженерството и математиката (НТИМ) и за обосноваване на повече младежи да изберат кариера в тези области.

2.План за деяние в региона на цифровото обучение , в който се обрисуват методите, по които Европейски Съюз може да помогне на хората, образователните заведения и просветителните системи да се приспособяват по-добре към живота и работата в ера на бързи цифрови промени посредством:

Инициативите включват подкрепяне на учебните заведения с високоскоростни широколентови връзки, по-широко потребление на нов инструмент за самокритика по отношение на потреблението на технологиите за преподаване и учене в учебните заведения (SELFIE), както и акция за информиране на обществеността по отношение на сигурността онлайн, медийната просветеност и киберхигиената.

3. Препоръка на Съвета по отношение на общите полезности , приобщаващото обучение и европейското измерение на преподаването. Тази самодейност предлага способи, по които образованието може да помогне на младежите да схванат смисъла на общите полезности, посочени в член 2 от Договора за Европейския съюз, и да се придържат към тях.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР