"90 крави и 4 бика от породата "Галуей" пристигнаха от

...
"90 крави и 4 бика от породата "Галуей" пристигнаха от
Коментари Харесай

Чистокръвни говеда от невиждана порода пристигнаха у нас от Германия СНИМКИ

"90 крави и 4 бика от породата "Галуей " дойдоха от най-голямата плантация в Германия в Учебно-опитното стопанство на Тракийски университет – Стара Загора, написа presstv.bg

Породата е месодайна, шотландска, основана още в края на 18-ти век и е публично записана през 1921-ва година. Изключително издръжлива порода, отглежда се напълно свободно пасищно. Говедата „ Галуей “ оползотворяват нископродуктивните пасища. “, описа шефът на Учебно-опитното стопанство доктор Емил Димитров.





Идеята стопанството на университета да стане привлекателен център за научно-развойна активност на месодайната порода е на ректора доцент доктор Добри Ярков и е осъществена с специалистите доктор Емил Димитров и доктор Здравко Тодоров – шеф на Националния център за професионално образование и подготвеност.

Д-р Тодоров показа: „ Ректорът доцент Ярков има усет към бъдещето и яхваме гребена на вълната, защото месодайното говедовъдство в България занапред прохожда. Това е един нов интервал от възраждането на Учебно-опитното стопанство, тази институция би трябвало да бъде пример пред студентите, науката и обществото.

Тракийски университет би трябвало да бъде образец, тъй като тук се образова бъдещето във ветеринарната специалност. “

Директорът на Учебно-опитното стопанство доктор Емил Димитров изясни, че породата ще даде късмет на студентите да вземат участие интензивно в процесите на развъждане и тяхната климатизация в страната:

„ Тепърва следва развиването на месодайното говедовъдство и по тази причина залагаме на чистокръвните говеда, с цел да можем като университет и Учебно-опитно стопанство да покажем на студентите настоящо за времето отглеждане на животни. Те ще вземат участие в образователния развой, ще видят нещо ново и друго – това е нова порода за България и може да се употребява задоволително просвета. “
За развъждането на говедата е употребена напълно немска технология.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР