90,5‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19, с

...
90,5‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19, с
Коментари Харесай

На COVID картата у нас: заболеваемостта намалява, смъртността достигна плато

90,5‱ е междинната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID-19, с което страната ни минава напълно в зелената зона. Данните от постоянния седмичен разбор на Националния център по заразни и паразитни заболявания са към 8 май. Спадът по отношение на миналата седмица е с 16,6 на 100.

Общият брой области в зелената зона към 8 май са към този момент 21, а тези в жълтата – 7. С по-висока заболеваемост са Видин, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник, София-град и София-област. От тях с най-високо разпространяване на болестта остава столицата, където е регистриран индикатор от 168‱.

С най-ниска заболеваемост в страната пък е област Кърджали – 26‱.

Смъртността, за разлика от заболеваемостта, наподобява доближава плато. По данни на НЦЗПБ към 7 май междинната за страната 14-дневна смъртност е 1,8‱, като същият индикатор е регистриран в три следващи дни, а равнищата са сходни с това още от 26 април насам. Спрямо седмица по-рано спадът е единствено с една десета от пункта.

Към днешна дата пък Единният информативен портал регистрира смъртност от 2‱. Показателят остава най-голям в област Видин – 12,31‱.

И тази седмица някои области регистрират нулева смъртност на двуседмична база – това са Благоевград, Враца и Силистра.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР