9 юли 1982 година, 6:00 часа - обичайна лятна сутрин

...
9 юли 1982 година, 6:00 часа - обичайна лятна сутрин
Коментари Харесай

Майкъл Фейгън - човекът, който се промъкна в спалнята на кралица Елизабет

9 юли 1982 година, 6:00 часа - нормална лятна заран в Бъкингамския замък. Кралица Елизабет II към момента спи в леглото си. Полицейският сержант, който дава отговор за сигурността ѝ и стои в коридора, одеве се е отдръпнал след края на работното му време. Дежурният кралски личен състав към този момент е почнал да извършва утринните си отговорности. Лакеят разхожда обичаните коргита на кралицата, а камериерката чисти прилежащата стая, само че е затворила вратата, с цел да не смущава съня ѝ.

Всичко в двореца се извършва съгласно нормалния си график. И то дотам, че никой не обръща внимание на алармата за незабавни случаи от спалнята на кралицата и двете ѝ позвънявания в полицията поради спокойния ѝ звук . А в реалност минути по-рано чужд мъж е дръпнал завесите на балдахина ѝ с кървави ръце и късче от пепелник, което е счупил в коридора директно преди да влезе в покоите ѝ.

 Майкъл Фейгън кралицата бъкингам Getty

Това е Майкъл Фейгън - 33-годишният незает лондончанин, който някак съумява да премине през цялата кралска защита и става най-известният извършител в историята на Бъкингамския замък.

Може би ще предположите, че този фрапантен героизъм е резултат от дълго и подробно обмисляне, само че истината е, че всичко това е поредност от странни и условия, които водят Фейгън до покоите на кралицата. А това, което евентуално ще ви изненада още повече, е фактът, че не го прави за първи път !

На 7 юни 1982 година дамата на Майкъл го е напуща. Той съумява да влезе в Бъкингамския замък, откакто се прекачва през процореца на камериерката с едно само желание - да употребява тоалетната. По-късно споделя пред The Independent UK:

Видях стаи с табелки: "Стаята на Даяна ", "Стаята на Чарлз "... Но не открих врата, на която да написа "WC ". Намерих само някакви кошчета, цялостни с кучешка храна. Ужасно доста ми се ходеше до тоалетна, колкото да устоях. Какво да върша? Върху килима ли? В последна сметка взех решение да го направя върху храната за коргита. Влязох в стаята на Чарлз и взех бутилка алено вино от рафта. Беше евтина калифорнийска марка.

Той твърди, че е скитал из двореца и е сядал върху разнообразни столове - "Златокос ", "Трите мечки ", даже на трона. След като е разгледал няколко пространства, излязъл през вратата, която го отвела към задния двор.

 Майкъл Фейгън кралицата бъкингам Getty

Един месец по-късно, Фейгън още веднъж се промъква в двореца. След кралската си разходка и спора с някогашната му брачна половинка той към момента е малтретиран от разтърсващата болежка поради раздялата. Затова взема решение да открадне кола в Лондон и с нея отива в Стоунхендж, с цел да я потърси. Арестуван е за кражба и остава 3 седмици в пандиза в Брикстън. След като е пуснат под гаранция, взема решение още веднъж да се завърне към обичаното си занятие.

Около 6:45 сутринта е. Майкъл изкачва парапетите на входа на посланика на Бъкингамския замък и влиза в централната постройка през отворен прозорец, който се намира в стаята с кралските печати. Всички порти са заключени, само че това не го стопира. Връща се назад и се изкачва по водосточната тръба на покрива, където намира отворен прозорец, евентуално оставен от камериерка за проветрение. Оставя обувките и чорапите си на покрива и влиза в офиса на сър Питър Ашмор (човекът, който дава отговор за сигурността на кралицата). И по този начин, без да притегля вниманието на никого, той нехайно стартира да се скита из 775-те стаи на двореца.

 Майкъл Фейгън кралицата бъкингам Getty

Фейгън твърди, че не е имал никакъв прелиминарен проект и стига до частните пространства, като просто "следва фотосите ". В първото преддверие вижда пепелник и му хрумва да го счупи и "да пререже китките си в наличието на Нейно Величество ". По-късно споделя какви мисли са минавали през главата му, когато е достигнал крайната си дестинация:

Беше двойно легло в единична стая - сигурен съм, че тя спеше сама в него. Нощницата ѝ беше на флорални претекстове и стигаше до коленете ѝ.

Кралицата натиска нощната алармата за незабавни случаи. Както към този момент споменахме, дежурният охранител към този момент си е тръгнал, а в коридора няма кой да я чуе. След това употребява телефона до леглото си, с цел да инструктира кралския телефонист да изпрати полиция в спалнята ѝ. Сигналът е регистриран в 7:18 сутринта.

След 6 минути никой не идва на помощ, по тази причина тя се обажда още веднъж. Докато чака, съумява да притегли вниманието на прислужница и двете го съпровождат до килера с хранителни запаси, с цел да му предложат цигара. По това време лакеят се е завърнал след разходката на коргитата и оказва помощ за залавянето на нарушителя. По-късно и полицията се появява и го води.

Фейгън си спомня случая по различен метод и твърди, че незабавно щом го вижда, кралицата минава около него и "изхвърча от стята по боси крайници ".
 Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора  Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора  Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора  Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора
Започва изцяло следствие по случая и се стига до следното умозаключение: повода за случая е проблематичната връзка сред органите на реда. Оказва се, че един офицер е видял нарушителя да се катери по парапета и е подал сигнал, само че никой не е подхванал дейности. Подаденият сигнал от стаята за печати също остава без отговор.

Това не е единственият подобен случай, изключително по това време. Няколко запалянковци съумяват да обхванат до входа на Бъкингамския замък, само че обстановката е бързо овладяна.

Мнозина считат, че кралската защита е извънредно незадоволителна, и са изцяло прави. Причината е, че кралското семейство желае минимални ограничения за сигурност, с цел да не построява огромна преграда сред двореца и елементарните хора. И въпреки всичко, след случая с Фейгън са взети съществени ограничения и е назначена денонощна защита в коридорите сред кралските жилища.
 Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора  Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора  Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора  Диетата за дългоденствие на кралица Елизабет Втора
Вероятно най-голямата изненада е, че против Майкъл Фейгън не са повдигнати никакви обвинявания. Говорител на Двореца декларира, че той просто се е провинил, което е нарушаване на гражданското законодателство, само че не е закононарушение във Англия.

Всъщност той отива на съд поради първото му посещаване през юни, защото отпиването от виното на принц Чарлз се счита за кражба. В изявлението през 2012-та той твърди, че е "евтино калифорнийско вино ", а тогава го разказва като "австралийско ". И въпреки всичко му се разминава, защото не е имал "нечисти планове ".

И макар че кралските му подвизи не му основават съществени проблеми със закона, остава в ареста поради откраднатата кола и опасността за нахлуване към неговия доведен наследник.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР