„9-ти май е ден-празник, ден – знаме, ден за памет

...
„9-ти май е ден-празник, ден – знаме, ден за памет
Коментари Харесай

9-ти май е ден-празник, ден – знаме, ден за памет и ден за борба

„ 9-ти май е ден-празник, ден – знаме, ден за памет и ден за битка. 9-ти май събира като във фокус волята на народите за независимост, за заслужен живот и за справедливост”. Това сподели в Пловдив националният представител от „ Българска социалистическа партия за България” Валери Жаблянов във връзка 73 години от края на Втората международна война. Тържествата в подножието на паметника „ Альоша”в града на тепетата се организираха под патронажа на почетния консул на Руската федерация у нас Георги Гергов. В словото си Жаблянов акцентира, че няма отговорно човешко сърце, което да не се вълнува неподправено на този ден. „ Наше обвързване е да принесем този ден през поколенията, макар напъните на гласовитата платената пропаганда”, съобщи националният представител от Българска социалистическа партия.

Той напомни задачите на хитлерофашизма за заличаване на славянството и посочи, че тази концепция на Третия райх към момента намира форми на проявления през днешния ден. По думите му всеки актуален напредничав политик, общественик и държавник е предназначен да пази паметта на 9-ти май като „ дата-симовол на свободата, могъществото, успеха, решителността и волята на един народ, който, зарязан от целия свят и сам-самичък, откри сили през 1941 година да се активизира против фашистките режими на цяла Европа и да преодоля машината на войната”. Жаблянов напомни триумфите на Съветската войска и големия подвиг на съветския народ в борбите при Ленинград, Сталинград, пробива при Куртската дъга, та чак до завладяването на Берлин. В умозаключение прикани жителите да държат високо знамето, което беше развято преди 73 години от руския боец над Райхстага.

„ Опазването на предишното е грижа за бъдещето”, уточни и специфичният посетител на пловдивското честване Виталий Шереметиев, ръководител на съветската социална младежка организация „ Руски съюз на ветераните от Афганистан”, „ Наследство”. Той изрази дълбока признателност към пловдивчани, че се грижат за паметника „ Альоша”, а на почетния консул на Руската федерация Георги Гергов връчи благодарствена грамота за активността му в опазването на съветските военни и културни монументи в България. Георги Гергов увери, че паметника, наименуван гальовно от пловдивчани „ Альоша”, постоянно ще символизира устрема към мир. Той акцентира, че братските усеща сред двата народа – българския и съветския, са живи. „ Политиката си е политика, само че обичта сред българи и руснаци е истинска”, съобщи Георги Гергов.

„ У мен, както и у милиони мои сънародници е жива паметта за войната, за блестящите победи и за тежките непреодолими загуби.”, сподели в приветствието си към пловдивчани Негово превъзходителство господин Анатолий Макаров, ексклузивен и пълномощен дипломат на Руската Федерация в Република България. „ Четири дълги години се водеше войната, рушаха се градове, фашизмът лишаваше цели генерации от живот, деца от детство. Единствено титаничната битка на Съветския съюз обърна хода на историята таман след борбите при Сталинград и Курск света се появи лъча на вярата за независимост.” В словото си Негово превъзходителство прикани присъстващите да не не помнят уроците на войната, кървавия поход на фашизма, чудовищната покруса на Втората международна война, предателското нахлуване на Хитлеристка Германия над Съветския съюз и милионите човешки животи, дадени за това да се възвърне мира на земята. „ Не слушайте тези, които споделяха, че успеха е била предрешена.

Добре е да се знае, че западните страни към този момент са се готвили за позорния мир с Хитлер, единствено да избегнат цялостното заличаване. Благодарение на нашите бойци, които защитаваха своята страна, които бяха под патроните по бойните полета, с помощта на тяхната неустрашимост се възцари мира в Европа.” приключи Анатолий Макаров, а множеството го приветства.

Стотици пловдивчани се събраха, с цел да отбележат празника и да покажат, че паметта за историческата истина е жива. В честванията се включиха посланиците на Армения и Беларус – Армен Саргсян и Владимир Воронкович, ръководещият посолството на Казахстан в България Тимиртай Избастин, народните представители Теодора Халачева, Георги Търновалийски, Георги Йорданов, Манол Генов и Димитър Георгиев, ръководителят на Пловдивски общински съвет Савина Петкова и представители на Община Пловдив, съюзите на „ Русофили” и „ Съотечественици”. Млади социалисти поставиха гирлянд на славата.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР