9 октомври 2019. Вече е ясна датата на второто за

...
9 октомври 2019. Вече е ясна датата на второто за
Коментари Харесай

Международният конкурс за дизайн Roca One Day Design Challenge с второ за България издание на 9 ноември 2019

9 октомври 2019. Вече е ясна датата на второто за България издание на интернационалния конкурс за дизайн Roca One Day Design Challenge – 9 ноември 2019. Мястото е корпоративната изложбена зала на Roca – Експо Баня София, на Мария Луиза 16, в София.

Roca One Day Design Challenge се провежда от Roca, международен водач в бранша за артикули за банята. Той провокира студенти и млади експерти до 30-годишна възраст от секторите дизайн и архитектура да основат, единствено един за ден, истински решения и новаторски концепции за банята. Поради ограничавания във времето темперамент, състезанието е един от най-вълнуващите в областта на дизайна. Той се разраства в интернационален мащаб, а задачата е да се трансформира в референтна точка за младите дизайнери и архитекти.



Участниците проектират артикул, по задание, което се афишира при започване на деня. Задачата е обвързвана с банята. Състезателите работят в избран период, в екип до двама. Най-важните аспекти, които журито би трябвало да вземе поради, са автентичност, дизайн и употреба на препоръчаните решения. Конкурсът предлага на младите студенти и експерти опита да провокират себе си да основават и развиват най-иновативни хрумвания.

Проектите в състезанието ще бъдат оценени от авторитетно жури. В него влизат петима потвърдени експерти в своите области, носители на редица награди за дизайн и архитектура: Илиан Милинов, получил 4 пъти оценката RED DOT design award, създател на Ilian Milinov Studio; Доц. доктор арх. Орлин Давчев, зам.-декан по образователната активност в Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София; Доц. доктор Георги Червендинев, началник на катедра Инженерен дизайн в Технически университет – София; Гл.ас. доктор Иво Попов, учител в департамент „ Дизайн “ и лекар по дизайн в Нов български университет; и Веселин Симов, Мениджър маркетинг на Roca за Югоизточна Европа, в качеството му на представител на Международна фондация We Are Water.

За присъединяване в състезанието младите гении би трябвало да се записват авансово на http://www.onedaydesignchallenge.net/en/contests/bulgaria/bulgaria-2019

В първото издание за България през 2018 год. се записаха над 170 млади дизайнери и архитекти, които сътвориха забавни и съответни планове, които впечатлиха журито. Повече от атмосферата на събитието може да се види тук: https://www.facebook.com/pg/ExpoBathSofia/photos/?tab=album&album_id=2150496481633471

Предизвикателствата пред участниците във второто издание ще бъдат още по-вълнуващи. Освен доста страсти и нови контакти, състезанието обезпечава награден фонд в размер на 4200 лева и благоприятни условия за присъединяване в уоркшоп за дизайн и архитектура през 2020 година Паричната премия за най-хубавия план възлиза на 2000 лева, 1000 лева е втората премия, а 600 лева са за третото място. Предвидена е и специфична премия от 600 лева, обезпечена от фондация We Are Water, която има за цел да реализира планове, свързани с опазването на водните запаси на планетата.



Победителите във второто издание на Roca One Day Design Challenge ще вземат участие и на огромния край на интернационалното съревнование в Барселона, като всички разноски за това ще бъдат поети от уредниците, а участващите млади дизайнери ще имат опция за интернационална изява пред авторитетно жури от водещи международни архитекти и дизайнери.

Международен темперамент

Конкурсът Roca One Day Design Challenge има мощен интернационален темперамент. Създаден в Испания през 2012 година, седем години по-късно надпреварата е в цялостна агресия и се провежда още в Полша, Русия, България, ОАЕ, Оман, Шанхай, Хонг Конг, Сингапур, Индонезия, Австралия, Анжертина, Малайзия. За да подкрепят и поддържат младите гении, членове на журито са известни експерти от всяка страна. Те правят оценка оригиналността, творчеството и приложимостта на концепциите, основани единствено за няколко часа.

Конкурсът се организира в сходство с Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации. Българското издание на състезанието One Day Design Challenge се организира в партньорство с: Dibla, КАБ и АИДБ.

За повече информация по отношение на надпреварата посетете формалния уеб страница на състезанието www.onedaydesignchallenge.net.

За Roca

Roca е компания за дизайн, произвеждане и търговия на артикули за баня, подови и стенни керамични облицовки, в услуга на секторите архитектура, строителство и интериорен дизайн. Създадена е през 1917 година, когато семейство Roca стартира градеж на първата фабрика в Гава (Барселона). За повече от 100 години активност, компанията има над 22 600 чиновници, 78 индустриални предприятия и оперира в над 170 страни на пет континента.
www.roca.bg

Експо Баня София

Българската изложбената зала на Roca е част от международната верига изложбени центрове Roca, въодушевени от една и съща концепция - за последователност и развиване, за традиция и иновация. През последните години Експо Баня София се утвърди като едно от желаните различни културни пространства в столицата. Това е некомерсиално пространство, в което е проведена непрекъсната експозиция от произведения за банята, основани от именити международни дизайнери и студиа, с които работи компанията Roca. От своето разкриване през 2007 година изложбената зала на бул. Мария Луиза 16, се трансформира в място за забавни и разнородни срещи с родната и международна просвета и изкуство. Залата е хазаин на редица културни събития, изложения графика и живопис, фотоизложби, семинари, конгреси за архитектура и дизайн, концерти, театрални представления, както и сцена за реформаторски планове.

Информация за събитията в изложбената зала Roca е оповестена на интернет страницата на Рока България и на страницата на Експо Баня София във фейсбук.
http://www.facebook.com/ExpoBathSofia

We Are Water Foundation

Фондация We Are Water има две съществени цели. Първата е да покачва осведомеността и да предизвиква спор измежду обществеността и организациите за нуждата от основаване на нова просвета на водата, с цел да се реализира заслужено развиване и устойчивото ръководство на международните водни запаси. Втората цел е да се извърши цялостен набор от дейности, които да се опълчват на отрицателните резултати от неналичието на съответни водни запаси. Областите на активността на фондацията включват присъединяване в планове за инфраструктура, обучение, опазване на здравето и научни проучвания, съсредоточени в най-нуждаещите се региони в света.
www.wearewater.org



ЗА ЖУРИТО

Доц. доктор арх. Орлин Давчев, зам.-декан по образователната активност в Архитектурен факултет, Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София и учител в катедра „ Интериор и дизайн за архитектурата “. Арх. Давчев е и създател на Архитектурно студио MIODESIGN. Водещата посока в професионалната му работа е реализация на прочувствена, устойчива и новаторска архитектура, носеща посланията на своето време, авторски темперамент и почитание към заобикалящата среда. В практиката му са осъществени необятна гама жилищни, публични и индустриални планове в региона на архитектурата, интериора и дизайна. Той е получил голям брой награди и номинации от национални и интернационалните състезания. Също по този начин взима присъединяване в значими национални и интернационалните научни конгреси, експертни комисии и журита. Арх. Орлин Давчев е създател на голям брой научни изявления, монографии, книги и учебници. Основните му ползи в проучванията са фокусирани в региона на цифровите технологии в архитектурата, параметричния дизайн, бързото прототипиране, интерактивната архитектура и морфологичната оптимизация.

Доц. доктор Георги Червендинев, началник на катедра Инженерен дизайн в Технически университет – София. Образованието му включва Интериорен дизайн в Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура, магистърска степен по мотори с вътрешно горене в Технически университет – София и докторантура в научна компетентност Ергономия и индустриален дизайн. Той е създател на няколко патента в региона на автомобилния и продуктов дизайн, както и на осъществени прототипи като градски електрически автомобили, интериорни и екстериорни мебели и други

Гл.ас. доктор Иво Попов, учител в департамент „ Дизайн “ и лекар по дизайн в Нов български университет. Член е на Съюза на Българските художници, секция „ Рекламен дизайн “. Член и съучредител на Камарата на дизайнерите в България. Основните му проучвателен ползи са в региона на експозиционния, графичния и интериорния дизайн. Има участия в научни конференции, както и изявления в научни издания в България. Проектирал е експозиционния дизайн на над 50 изложбени щандове, художествени галерии и музей у нас и в чужбина. Има над 30 извоювани състезанието за повсеместен корпоративен жанр. Спечелил е огромната премия за най-атрактивен изложбен щанд MachTech & METAЛ 2012, Интер Експо център – София. Проектирал е интериорният дизайн на доста публични и частни пространства.

Илиан Милинов, създател на Ilian Milinov Studio. След десетки интернационалните оценки, измежду които и 4 RED DOT design award, Илиан Милинов е образец за български дизайнер, който умерено може да бъде наименуван сполучлив. Mисията му е да прави дизайн, който “решава проблеми”, като да вземем за пример окачваемия сгъваем стол Hang Stool или планът Seattable, който осъществя за ORT. Продуктите му варират от тест за бременност, през състезателен автомобил и табуретка до здравна техника и устройство, което да преобразува кинетичната сила от детска люлка в wi-fi.

Веселин Симов, Мениджър маркетинг на Roca за Югоизточна Европа. Същевременно с това, Веселин Симов дава отговор за продажбите на другите марки на Група Roca (Roca, Fayans, Laufen) в редица страни от района, измежду които България, Гърция, Македония, Албания, Малта, Кипър. Вече съвсем 30 години професионалният път на Веселин Симов е обвързван с Roca, много преди компанията да стъпи публично на пазара у нас. Професионалист с няколко разнопосочни образования и опит в разнообразни сфери на бизнеса и дипломатическите връзки, Веселин има световен, метафизичен метод към продукта, маркетинга и продажбите, който се пробва да съобщи и на хората в многочисления екип, който управлява. В журито на One Day Design Challenge той съставлява интернационалната Фондация We Are Water, учредена по самодейност на Roca Group.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР