9 ноември е определен за Международен ден за борба с

...
9 ноември е определен за Международен ден за борба с
Коментари Харесай

9 ноември е Международен ден за борба с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията

9 ноември е избран за Международен ден за битка с расизма, фашизма, антисемитизма и ксенофобията по концепция на европейската мрежа " Обединени за дейности сред културите ". Той се отбелязва най-вече в Европа от 1988 година

Вечерта на 9 против 10 ноември 1938 година, в Германия и Австрия избухва проведена експанзия от страна на немците и поддръжниците на Хитлер против евреите, техните синагоги и благосъстоятелност. В историята довечера остава като Кристалната нощ, заради всеобщо изпочупените стъкла на витрини и частни домове на евреи. Стихийните нападения против имуществото на еврейските поданици на Германия и Австрия е осъществено по заповед на Хитлер и проведено от Хайнрих Химлер - шеф на елитната военна организация Schutzstaffel/SS/, и Паул Йозеф Гьобелс - министър на пропагандата в Третия Райх/нацистка Германия/.

По време на акцията са разрушени 267 синагоги и 815 магазина, а повече от 30 000евреи са отведени в концлагери. Власт имащите стимулират дейностите си с убийството на консултант на немски дипломат, което се допуска, че е осъществено от евреин, и което е станало причина немският народ да търси отмъщение.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР