9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи бяха задържани

...
9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи бяха задържани
Коментари Харесай

Нелегална флотилия от надуваеми лодки хванаха на Капитан Андреево

9 недекларирани надуваеми лодки и 3 механични помпи бяха арестувани на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево при инспекции, част от общите дейности против контрабандата с присъединяване на чиновници на Агенция „ Митници “, Групово дело „ Гранична полиция “, Групово дело „ Борба с проведената престъпност " и Национална организация за приходите.

При един от случаите на 02.05.2024 година на пункта идва лек автомобил с непозната регистрация, ръководен от мъж с двойно поданство –турско и шведско, който пътувал самичък, от Турция за Швеция. В зоната на митническия надзор лидерът декларирал, че не придвижва персонални движимости, артикули или валутни полезности за обявление. По метода „ разбор на риска “ автомобилът е селектиран за щателна митническа инспекция. В хода на контролните дейности митническите чиновници откриват в багажното поделение на колата 5 огромни пакета, в които са сложени надуваеми гумени лодки с размери 3 на 8 метра.


Другият случай е от 21.04.2024 година, когато е осъществена инспекция на товарен микробус, пътуващ от Турция за Нидерландия. Водачът-български жител, показал постоянни документи за транспортираната групажна стока. Превозното средство е ориентирано за пролъчване с рентгенова инсталация, при която се откриват необикновени плътности в транспортирания товар. При последвалия физически надзор митническите чиновници откриват 1 надуваема лодка в товарното помещение, укрита измежду другата стока.

Няколко дни преди този момент, на 17.04.2024 година, митническите чиновници правят инспекция на рейс с турска регистрация, влизащ в страната от Турция. Водачът и 16–те пасажери декларирали, че придвижват единствено персонални движимости и нямат нищо за обявление. При инспекцията се открива, че в багажното поделение са укрити пакети с три надуваеми лодки и три механични помпи за тях. Установено е, че недекларираната стока е благосъстоятелност на водача на автобуса-турски жител.

На нарушителите са формирани актове по Закона за митниците за опит да бъдат пренесени артикули през държавната граница без знанието и разрешението на митническите органи.

В интервала на засилен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, назад в Турция са върнати и 2 надуваеми лодки и 6 мотора, които са били съответно декларирани, само че не са отговаряли на въведените национални разпореждания, които контролират вноса на тези артикули.

Работата по проблема с по този начин наречените „ дребни лодки “ е по отношение на битката с незаконната миграция и взаимното съдействие сред Агенция „ Митници “, Министерство на вътрешните работи и Агенцията за Борба с престъпността на Англия. През последните години английските управляващи регистрират, че желан метод за незаконен транспорт на мигранти от Европейския съюз към Англия през Ламанша е посредством потреблението на подобен вид „ дребни “ надуваеми лодки, които са планувани за десетина пасажери, само че с тях фактически се транспортират десетки мигранти едновременно. Престъпните групи, организиращи трафика, купуват евтини, само че и некачествени лодки, създадени отвън Европейския съюз, които постоянно не дават отговор на стандартите за сигурност. Това дружно с претоварването на плавателните съдове е причина за голям брой произшествия със смъртни случаи на тези, които подхващат рисковото пресичане на Ламанша.

В отговор на казуса българските митнически и гранични управляващи започнаха засилен надзор, както и посредством пълномощията на шефа на Агенция „ Митници “ беше издадена заповед за ограничение на входните точки, през които е позволено да се прави вноса на такива лодки. По този метод бяха прекратени най-честите направления за легални доставки, а при опит за контрабанден импорт лодките се задържат.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР