9 май се отбелязва като Денят на Европа от ЕС

...
9 май се отбелязва като Денят на Европа от ЕС
Коментари Харесай

Честваме 9 май с Одата на радостта и День победы

9 май се отбелязва като Денят на Европа от Европейски Съюз и НАТО, само че и като Денят на успеха от Русия. Навършват се 74 години от края на Втората международна война и 66 години от декларацията на Робер Шуман.
Те ще бъдат почетени със серия начинания у нас и по света.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще взе участие в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния боец в столицата във връзка 74 години от края на Втората международна война. Събитието, на което ще участват български ветерани и представители на военно-патриотични съюзи и организации, ще стартира от 9.00 часа.

Пред постройката на президентството на тържествена гала от 10 часа ще бъде издигнато знамето на Европа. Церемонията ще се състои в наличието на президента, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.

На 9 май 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман произнася " Декларацията на Шуман ". С нея той предлага основаването на Европейска общественост за въглища и стомана (ЕОВС), която планува сливане на производството на въглища и стомана на страните участнички.

Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални европейски институции, които в последна сметка се трансформират в това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

През 1950 година, пет години след края на Втората международна война, европейските страни към момента се пробват да преодолеят нанесените от нея провали.

Твърдо решени да избегнат друга сходна война, европейските държавни управления стигат до извода, че обединяването на производството на въглища и стомана би направило войната сред исторически противници като Франция и Германия, " освен немислимо, само че и на практика невероятно ", по думите на Декларацията на Шуман.

Правилно се е считало, че обединяването на икономическите ползи ще усъвършенства виталния стандарт и ще бъде първа стъпка към една по-обединена Европа.

Присъединяването към ЕОВС е било отворено за останалите страни.

" Обединението на Европа няма да стане изведнъж или съгласно някакъв специфичен проект. То ще бъде построена посредством съответни достижения, които първо основават възприятие на взаимност. ", се показва в Декларацията на Шуман.

" Световният мир не може да бъде непокътнат без креативен старания, съответстващи на заплахите, които го заплашват " - през днешния ден тези думи на Шуман се смятат за първата стъпка към сливане на европейските старания в самодейност, която в този момент е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа.

Робер Шуман предлага да се сътвори наднационална европейска институция, която да дава отговор за ръководството на бранша. " Декларацията на Шуман " се смята за основополагаща за днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общественост на споделени полезности и общи ползи.

През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое съвещание в Милано, вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. От тогава денят символизира устрема към единение, мир и разцвет в Европа. Тази дата става знак на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на насладата от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото).

На 8 май 1945 година в предградието на Берлин Карлсхорст е подписан Акта за цялостна и безусловна капитулация на Третия райх със Съюзническите сили. По категорично гледище на Сталин, ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел, подписва настрана немската капитулация единствено пред Съюз на съветските социалистически републики.

Годишнината от края на Втората международна война (1939 -1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция и в англоезичните документи се назовава Victory in Europe Day (често писан като акроним V-E Day или VE Day).

На този ден представители на Германското висшо командване в лицето на фелдмаршал Вилхелм Кайтел, адм. Фон Фридебург, ген.-полк. Хорст Щумпф, в наличието на представителите на основната квартира на Върховното основно командване на Съюз на съветските социалистически републики маршал Георгий Жуков и на Върховното основно командване на англо-американските и френските войски (маршал Артър Тедър, ген. Карл Андрю Спатс, ген. Жан дьо Латр дьо Тасини) подписват Акта за капитулацията на немските войски във Втората международна война (1939-1945). Втората международна война стартира на 1 септември 1939 година, когато немската войска навлиза в Полша.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР