9 кръга преди втората фаза на Efbet лига, Спартак е

...
9 кръга преди втората фаза на Efbet лига, Спартак е
Коментари Харесай

„До последен дъх“, „соколи“ !

9 кръга преди втората фаза на Efbet лига, Спартак е на дъното с 12 точки. Другата неприятна вест за „ соколите “ е, че до края на първата фаза на шампионата ще имат единствено един пряк дуел против директен противник в борбата за оцеляване. Спартак Варна самичък се вкара в това състояние, от което самичък би трябвало да излезе. Да, неприятното завещание от есента тежи. Само 8 точки от цели 18 мача. Варненци несъмнено се усещат ощетени в някои от дуелите, само че и да се гледа обратно, към този момент е минало. А и би трябвало да се признае, че с малко изключения, през есента тимът игра несъвършен футбол, изключително първоначално. Този беден точков актив си има и своята справедлива предистория. Но тя е плод на растежа. След своето възобновление и цели 13 години отвън огромния футбол, клубът е относително млад. Влезе в елита прекомерно рано. Изпревари събитията и в този момент нещата се вършат в придвижване.
Клубното управление се довери на Васил Петров и това бе най-логичното нещо, което трябваше да се случи. Все отново той влезе в историята на Спартак, откакто за негативно време вкара „ соколите “ от Трета в Първа лига. Никой не очакваше това, даже и най-големите оптимисти. Павлин Николов и Асен Миланов дадоха късмет на експерта да продължи делото, само че той не беше подготвен. Не беше задоволително узрял. Отборът очевидно не беше добре селектиран за това огромно предизвикателство – efbet Лига. Първа лига е друга орбита. Загуби се време, изгубиха се мачове, дълго очакване на картотекиране на състезатели, смени се треньорът, освобождаваха се играчи, взимаха се нови и всичко стартира изначало, с цел да се стигне до съществената смяна с назначението на Димитър Димитров – Херо. С неприятно завещание откъм точков актив, за 2 месеца се наложи той напълно да прекрои тима, като притегли 12 нови. За информация – в последния мач с Ботев Враца в стартовите 11 попадаха единствено трима от остарелия отбор: Виктор Митев, Ивайло Климентов и Родни Антуи.

В първите 3 срещи, под управлението на Херо, Спартак взе 4 точки. Направи мощен мач против първенеца Лудогорец, само че както можеше да загуби с повече, можеше да стигне и до хикс. Надигра тотално Хебър, само че се прибра единствено с точка и извоюва сложни 3 против Ботев Враца. За напълно нов тим, представянето в тези срещи беше положително. Създаваха се голови положения и във всеки един от дуелите бяха нацеленигредите. Остават още 9 кръга до втората фаза. В тях семействата са против Локомотив Сф, Берое, Септември, ЦСКА 1948, а гостуванията на Арда, ЦСКА, Ботев Пд, Локо Пд и Черно море.

Кои са плюсовете и кои минусите за " соколите " в борбата за оцеляване, без да се преценяват с програмата на другите, които са забъркани в нея?!

Плюсовете:

- Сериозен тил - публиката

- Доказан треньор - Херо

- Нелош старт: 4 точки от 3 мача против 8 от 18 през есента

- Във втората фаза ще има нов късмет да срещне директните съперници в директни мачове

- База, която обезпечава пълностоен подготвителен развой

Минусите:

- Лошо завещание от 8 точки през есента

- Изцяло нов тим и малко време за сработване

- Слаби индикатори в директните дуели с директните съперници

- Тежки гостувания на 4 (5) тима от първата шестица

- Липса на потвърдени и опитни играчи, чеда на клуба

Ще бъде мъчно, само че не и невероятно. Едно от значимите условия за постигането на задачата е " соколите " да разчитат само на себе си, да гледат в личния си двор, да не обръщат кой знае какво внимание на резултатите на съперниците и да не помнят за всевъзможни очаквания, че някой различен ще им помогне.

Много са чужденците, само че подобен е изборът на Херо. Не погледна към школата, тъй като не в този момент е моментът. Заложи на опита и на своя усет за точните свободни сътрудници, които в придвижване да извадят тима от дъното. Ако не успее, ще отнесе рецензии сигурно, макар скромния точков актив, с който потегля в тази борба. Но, в случай че успее, това ще е една от най-тежките задачи в кариерата му и ще постави основи за един по-силен отбор, който да е фактор в шампионата през идващия сезон. Още повече, че през лятото ще успее да надгради с играчи на пазара, които евентуално ще бъдат негов първи избор.

Големият коз на тима и на треньора е публиката. При назначението си Херо неслучайно сподели, че тя е била катализатор за неговото решение.

" До финален мирис " е лозунгът на " соколите ", който те посреща на стадион " Спартак ". Нека българите в тима преведат тъкмо тези думи на чужденците, с цел да могат и те до дъно да осъзнаят смисъла им и отговорността, която би трябвало да поемат до последната минута на терена в посока преследваната цел.Това може да даде подтик за постигането й.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР