9-и септември е христоматиен пример за максимата, че историята се

...
9-и септември е христоматиен пример за максимата, че историята се
Коментари Харесай

9-и септември – историята се пише от победителите

9-и септември е христоматиен образец за максимата, че историята се написа от спечелилите.

Не партизаните, а генералите от Военния съюз „ Звено “ правят преврата на 9-и септември 1944 година Още на 8 септември тяхната роля и навлизането на Червената войска в цяла Североизточна България са решаващи за дълбоката културна и обществена смяна в Трето българско царство.

Само към 300 въоръжени партизани слизат от планината в София. А Червената войска стъпва у нас с към 150 хиляди бойци от Трети украински фронт и Черноморския флот.

„ Нейният облик наподобява доста героично и привлекателно за мнозина, освен това освен за комунисти – в нея са съсредоточени очакванията за едно по-добро бъдеще на доста по-широк кръг от хора “, разяснява ръководителят на Държавната организация „ Архиви “ Михаил Груев.

Окупационните войски правят класическа военна акция в България, която в този миг се оказва във война с целия свят.

„ Те идват от фронта, от една тежка интервенция при Яш и Кишинев. Вече са воювали три години и гледат на България просто като на военна плячка, като на трофей “, прибавя Груев.

В идващите три години десетки хиляди руски бойци обитават у нас на прехрана от бюджета. Войната към този момент е свършила и червеноармейците разполага със свободно време.

Съветските бойци чупят пейките в Борисовата градина, с цел да ги употребяват за огрев. И разхвърлят бидони със зеле и краставици по алеите.

Вследствие на техните нападения от Зоологическата градина изчезва необичаен тип чифтокопитно. Архивите пазят молбата от наша страна загубата да бъде възобновена от Московския зоопарк.

Щабът на Черната войска се нарежда в Сливен, само че на процедура препоръките трансформират в щабове частни домове в цялата страна.

Архивите пазят статистика за убити и изнасилени от това време.

Едно момче е на 12, когато посреща Червената войска в Добруджа и я съпоставя с пагубната румънска окупация, завършила единствено четири години по-рано.

„ Няма по-тежки години от румънската власт. Баща ми са го гонили да го убият и той се криел в брашнения сандък. Помня единствено черни забрадки у дома. Истории, тъжни истории... това ми е най-тежкият интервал “, споделя Коста Василев.

Руснаците идват да поят и сменят конете си в двора на Коста. Тогава родителите му съвсем заключват сестра му у дома.

„ На майка ми и татко ми бяха споделили сестра ми да се не демонстрира, до момента в който минават, тъй като се носят клюки, че протягат ръка на дами, което за един фронтовак... това му е заниманието “.

Като наследник на богат земевладелец Коста се оказва от „ някогашните “. Поради неблагонадеждност му не разрешават да се запише за моряк.

„ Една секретарка ми влезе в ситуацията и сподели: „ Вижте какво написа тук: „ Произход: богато земеделско семейство “ – това ми беше горчилка огромна в живота “, споделя той.

Липсата на работен генезис му носи компликации и до момента в който влезе да учи агрономство.

Коста Василев обаче съумява с труд и гений да се върне в Добруджа и да се наложи като експерт по сортови семена у нас и в чужбина.

Той претърпява даже и времето, когато Добрич и Варна бяха преименувани на Толбухин и Сталин.

„ Мазнишки политики на висшето съсловие партийно по него време – тогава отечественофронтовско държавно управление. Но тези работи по-късно ми станаха ясни “.

Вижте повече във видеото: -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР