9 дни преди вота - каква е готовността на държавата

...
9 дни преди вота - каква е готовността на държавата
Коментари Харесай

Параваните крият рискове за вота, 300 лв. е много за един глас

9 дни преди вота - каква е готовността на страната за пети път да ни приласкае пред урните?

" Дали хората имат ищах - ще забележим в изборния ден. Сега по-лесно може да кажем за акцията и самите политици - моето усещане е, че акцията е много вяла. Това има някакво пояснение, тъй като това са петите избори в границите на доста пай интервал. Дори финансовите запаси на партиите са редуцирани. Няма и доста нови претенденти ", каза експертът по изборни системи доцент Светослав Живков в ефира на България Он Еър.

Според него това изяснява и за какво акцията е толкоз безгрижна.

" В България обичайно залагат на твърдия си електорат, в тази акция ми прави усещане, че даже в тази посока напъните не са оптималните. Това ме кара да бъда черноглед по отношение на изборната интензивност, ние въпреки това може да имаме нарастване на гласуващите поради хартиената бюлетина. Това е единствено единият фактор, който въздейства на интензивността. Слабата акция ще въздейства в друга посока ", добави доцент Живков.

По думите му в последните дни някои министри нагнетяват в допълнение напрежението.

" Когато вътрешният министър декларира, че има работодатели на едри предприятия, които управляват и притискат своите служащи да гласоподават по избран метод - беше хубаво този министър да спомене най-малко няколко имена. Разбира се, коректното е да не се загатват имена на партии, с цел да не се въздейства, само че по този начин тези изказвания остават във въздуха ", безапелационен е специалистът.

Желев счита, че ролята на купения избор нараства.

" Още повече, че сега ние имаме проблеми с така наречен " паравани ", не е ясно какъв брой ще са паравани. И това е пропуск в законодателството, трябваше да дадат по-ясна наредба, не да оставят всичко на ЦИК ", акцентира той.

Експертът добави, че все отново 300 лева му се виждат доста за един платен глас.

Попитан какво може да опорочи изборния ден в България разяснява: " Видеонаблюдението не може да сътвори причина за някакви кавги. Първо е казусът с тези паравани и рисковете, които крият за управление на вота. Различни общини ще подходят по друг метод. Комбинираното гласоподаване с бюлетини и машини покачва риска за неточности в протоколите ".

" Гласуването от Турция няма значение, гласовете там биха повлияли на тази партия, която печели най-вече там - Движение за права и свободи. Район " чужбина " е безусловно неосъществим да се случи. За да се случи, би трябвало да има спомагателни ремонти в Изборния закон. Партия " Възраждане " също разчита на значителен избор от чужбина ", сподели още доц. Светослав Живков.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР