9 дела са спрени след решение на Европейския съд, а

...
9 дела са спрени след решение на Европейския съд, а
Коментари Харесай

Цацаров: Антикорупционната комисия е отнела 37 имота и 119 МПС през 2019 г.

9 каузи са спрени след решение на Европейския съд, а още 150 - поради тълкователно дело във Върховен касационен съд

Само за предходната година Антикорупционната комисия е лишила 37 парцела и 119 моторни транспортни средства. Това съобщи в изявление за NOVA ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

Общо 9 каузи за лишаване на имущество са спрени след решение на Европейския съд, че една гражданска конфискация не зависи от присъда, произнесена по наказателно производств. Други 150 каузи, по които комисията е просител, са спрени поради тълкователно дело във Върховен касационен съд за естеството на периодите в хода на производството.

„ Най-интензивните производства за спор на ползи са не толкоз в централните органи на държавната власт, колкото в общинските администрации ", изясни още Цацаров.
„ Работим като всички в изискванията на изключително състояние. Ние не сме на първа линия, само че работим всеки ден, част от персоналния състав работи отдалечено от домовете си. Самата комисия заседава посредством видеоконферентна връзка. Най-тежко и будещо безпокойствие е работата на сътрудниците от оперативната работа. Това, което работим ние, е един непрекъснат поток, който не стопира, тъй като и закононарушенията не стопират ", разяснява Цацаров.

По думите му най-големият проблем за Комисията е кадровият дефицит. „ В края на годината Комисията е имала 23% незаети щатове - 100 незаети щатни бройки. Когато от 54 управителни длъжности - 23 са незаети, това е сериозен проблем ", разяснява Цацаров. „ Когато в антикорупционната комисия работят минимално хора и те са на ръба на своите благоприятни условия, това към този момент е проблем. Най-силната дирекция на комисията работи с минимум персонален състав. Правим нужното за попълване на тези щатове. Работим и за основаване на териториални поделения на КПКОНПИ ", изясни ръководителят на Комисията.

Освен това се работи за нова интернет страница, онлайн подаване на сигнали, има и план за мини колцантър.

„ Опитваме се да създадем опростена форма на декларация, която се попълня по-лесно.

626 лица са подали заявления досега. Срокът за подаване на тези заявления е до 1 месец след анулацията на изключителното състояние ", сподели Сотир Цацаров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР