9% ДДС върху храната и безалкохолните напитки, консумирани в заведение,

...
9% ДДС върху храната и безалкохолните напитки, консумирани в заведение,
Коментари Харесай

ДДС остава 9% за заведенията, ако минат на патентен данък

9% Данък добавена стойност върху храната и безалкохолните питиета, употребявани в заведение, както и върху хотелското настаняване и туристическите пакети може да останат и след Нова година.
 
Условието обаче е всички обекти да минат на патентен налог, се разбра след среща на представители на туристическия отрасъл с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, проведена от министърката на туризма Зарица Динкова в късния следобяд в четвъртък, заяви " 24 часа ".
 
Идеята е зародила това лято около многочислените инспекции на Национална агенция за приходите по Черноморието, разказал на срещата Асен Василев. Шефът на приходната организация Румен Спецов му се оплакал, че сегашните санкции, налагани на заведения и хотели за неспазване на данъчното законодателство, са неефективни и проблемите могат да се решат, в случай че минат на патентен налог.
 
При заведенията за хранене той ще се дефинира съгласно броя на местата за сядане, а в хотелите - съгласно броя на леглата. Ще има и в допълнение зониране, тъй че ставката ще е друга за ресторант на бул. " Витоша ” в столицата и в крайпътно заведение, както и в курортите по морето. Според финансовия министър патентният налог е и по-ефективен за обмисляне на приходите в хазната.
 
Първите реакции от сектора към този момент са, че приема смяната. Шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов да вземем за пример съобщи, че по този начин е проведена данъчната система в доста страни в Европейски Съюз и патентният налог е по-справедлив, само че зависи от съответните ставки.
 
Заплатите единствено по банков път, прецизно издаване на касови бележки, изрядно счетоводство, изискал обаче в подмяна министърът от сектора. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР