9-членният екипаж на заседналия кораб Vera Su е на кораба

...
9-членният екипаж на заседналия кораб Vera Su е на кораба
Коментари Харесай

Собственикът на Vera Su отказва екипажът да се евакуира

9-членният екипаж на заседналия транспортен съд Vera Su е на кораба и евакуацията му не е почнала. Това обявиха на брифинг в предпазената зона " Яйлата " от образувания спешен щаб към Община Каварна.

Главният шеф на Групово дело " Аварийно-спасителна активност " към Морска администрация-Варна Румен Николов изясни, че общината има подготвеност да сътвори условия за битуване на брега и осъществяване на медицински прегледи на членовете на екипажа. За да се случи това обаче, е належащо единодушието на корабособственика. След отправено питане формалният отговор, който получили, е, че екипажът е в сигурност, извършва поставените му задания и не е належащо евакуирането му от Vera Su.

Николов отхвърли появилата се информация, че от нощес е почнала евакуация на екипажа. Предприети обаче са ограничения, в случай че такава се наложи, тя да бъде бъде в границите на 20-30 минути.

По негови думи на всеки два часа се води контакт с кораба, като сега екипажът е подсигурен с храна и вода. Предвидени са баче ограничения, както за избавяне на хората от брега, по този начин по въздух с вертолет.

Николов уточни, че вторият аспект, по който е работи, е попречване на екокатастрофа.

Разработен е проект за идващия стадий на процеса по изваждане на кораба, като разтоварването ще се извърши с плавателни средства. За задачата обаче се чака по-добро време.
Николов изясни, че се водят диалози с кораб, който да подходи наоколо и да се понижи дистанцията за претоварване на кораба.

Той акцентира, че при изтеглянето или смяната на тежестта на кораба е допустимо да се получи изкривяване, заради което се приготвят проекти за подсилване на плавателния съд при изтеглянето му.

В идните дни ще бъде осъществен още един водолазен оглед на положението на кораба след неприятното време, което се чака. След това ще се пристъпи към интервенция по облекчение на товара и евакуиране на кораба.

Николов заяви, че се водят диалози със профилирани компании от международен щаб за осъществяване на интервенцията, в случай че стане належащо.

От своя страна кметът на Каварна Елена Балтаджиева съобщи, че частичното бедствено състояние в Яйлата е въведено поради неприятното време и желанието на екипажа да се изтегля, както и за запазване на околната среда.
По нейни думи ораниченията да не се позволяват цивилни жители и туристи до скалите наоколо до кораба са поради хлъзгавата права, която е рискова при такова време. Балтаджиева обаче акцентира, че не е категорично неразрешен достъпът на медиите.

" Много хора одобриха протичащото се като атракцион. Става една безредица - хора, придвижване на коли, в случай че се наложи да спасяваме някого, няма да можем ", предизвести тя и настоя за въвеждане на пропускателен режим.

Развитието:

На 20 септември корабът Vera Su заседна в скалите край Яйлата.

До 24 септември нямаше никакво деяние от страна на институциите.

На 24 септември Басейнова дирекция взе проби от морските води, резултатите от които бяха оповестени в понеделник с изрече " има следи от нитритен азот ".

Също в петък, 24 септември, шефът на ИА " Морска администрация " разгласи, че институциите са отхвърлили проекта на корабособственика и застрахователите и чакат нова реакция.

През уикенда, 25 и 16 септември еколози и локални надигнаха глас, че има замърсяване и страната бездейства, а заплахите от задаващото се неприятно време и бурно море, слагат в риск цялата екосистема и всяко едно закъснение може да е съдбовно.
Неделя, 26 септември, транспортният министър разпореди незабавна интервенция.

В понеделник, 27 септември, стартира интервенция по разтоварване на товарния транспортен съд, като към мястото бяха отправени кран и баржа. Баржата също заседна, а машината за пакетиране се скапе.

28 септември - оповестиха прекъсване на интервенцията, откакто бяха публикувани фрагменти, които демонстрират по какъв начин азотните торове се разпиляват в морето при претоварването им. По-късно денем от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че не са разрешавали такива начини за претоварване.

На място Христо Алексиев разгласи, че се търси задгранична помощ. Шефът на " Морска администрация " призна, че страната не разполага с нужната техника.

Христо Алексиев уволни шефа на " Морска администрация " поради сериозна некомпетентност по освобождението на кораба Vera Su. Той посочи, че приоритет е спасяването на екипажа.

Извършено бе подсилване на кораба, което да го защищити от превръщане поради неприятното време.

На 30 септември Община Каварна разгласи отчасти бедствено състояние.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР