9 август 2021, 21.00, Опера в Летния театър – Варна

...
9 август 2021, 21.00, Опера в Летния театър – Варна
Коментари Харесай

Опера в Летния театър – Варна 2021: Аплодисменти за 90–годишния юбилей на маестро Борислав Иванов

9 август 2021, 21.00, Опера в Летния спектакъл – Варна 2021: АПЛОДИСМЕНТИ ЗА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА МАЕСТРО БОРИСЛАВ ИВАНОВ!

Големият български диригент, Почетният жител на Варна и Пловдив, прочут с майсторството си на 4 континента, управител и импресарио от международна класа, нашият обичан Маестро дирижира величествен Оперен церемония театър за своя 90-годишен празник.

9 август 2021, 21.00, Опера в Летния спектакъл – Варна 2021

Големият оперен диригент Борислав Иванов, възпитаник на великия Херберт декор Караян и доайен на българските диригенти, дълготраен диригент и шеф на Варненската опера, изпълва достолепните 90 години на 2 август 2021 година. Застанал на диригентския пулт преди 70 години, варненецът, популяризирал България по света, е дирижирал на 4 континента, продължава и в този момент да радва феновете на оперното изкуство със своя висок професионализъм. Огромният и разнороден репертоар на Борислав Иванов обгръща огромна част от международното и българско музикално завещание със 100 заглавия от оперната и още толкоз от симфоничната класика.

Екипът на Държавна опера Варна празнува забележителната 90-годишнина на своя високоуважаван Маестро с огромен Бенефисен церемония концерт на 9 август 2021 година. Четирима диригенти, един от които самият юбиляр, и 14 солисти ще излязат пред публиката в Летния спектакъл, с цел да засвидетелстват в един неповторим оперен апотеоз своето поклонение пред забележителното креативно дело на именития варненски създател, достигнал върховете на изкуството. Режисьор на концерта е Сребрина Соколова.

НАЧАЛОТО

Роден във Варна, Борислав Иванов приключва Първа мъжка гимназия, по едно и също време с това e ексклузивен възпитаник и в новосформираното Музикално учебно заведение в морския град. Открил за себе си един път вечно света на класическата музика, той свири на цигулка, само че неговото същинско предопределение се оказва ориста на диригента. Дебютът му е през 1949 година, когато още като възпитаник в 7 клас на Първа мъжка гимназия му е поверено да управлява хора и оркестъра на учебното заведение. След довеждане докрай на междинното си обучение, в продължение на една година, самичък печели средства за следването си в Музикалната академия, където влиза през 1951 година с изпит по цигулка и пиано (на което прочее се научава да свири сам). Професор Георги Златев-Черкин, композитор, възпитател в българската Музикална академия и във Виенската консерватория вижда гения на Борислав Иванов и го записва в новосформирания, първи български хорово-диригентски клас на бъдещият професор Георги Димитров, прочут като Класът на професорите. Така Борислав Иванов, дружно с Васил Арнаудов, Кирил Стефанов, Христо Недялков, Алипи Найденов, Георги Робев и други, влиза в плеядата изключителни български имена, които образуват образа на българската музикална просвета.

СТРЕМИТЕЛНА КАРИЕРА

Творческият път на Борислав Иванов е едно стремглаво нанагорнище към международната популярност. След довеждане докрай на Консерваторията със компетентност оркестрово диригентство при Влади Симеонов, той работи в ДМТ „ Стефан Македонски”, управлява хорове, оркестри и опери в разнообразни градове, в тандем с най-плодовития български оперен композитор Парашкев Хаджиев, реализира министър председатели на най-известните му опери. И във Варна дебютът му като диригент е обвързван с Парашкев Хаджиев и неговата опера „ Имало едно време”. Тук той натрупва богат диригентски, учредителен и импресарски опит, в това число като шеф на Варненската опера и на ММФ „ Варненско лято”. За неговото майсторство ласкаво се изричат международни музикални престижи като композиторът Арам Хачатурян и диригентът Курт Мазур, а режисьорът Валтер Фелзенщайн го кани на стаж в Комише Опер в Берлин (1963). Следват първите концерти в Ерфурт и Майнинген, присъединяване в интернационален диригентски конкурс в Ливърпул (1964), където Борислав Иванов е единственият участник оттатък „ желязната завеса” и единственият, който дирижира без партитура. 32-годишният българин заслужава най-високите оценки на английската музикална рецензия.

УЧЕНИК НА ХЕРБЕРТ ФОН КАРАЯН

Вторият впечатляващ подтик в креативното развиване и интернационалната кариера на Борислав Иванов идва след срещата с великия Херберт декор Караян, който характеризира дарбата на младия българин с думите: „ Борислав Иванов има огромна благозвучност. Неговата мануална техника се отличава с точност, изясненост, сигурност и рутина и това му разрешава да интерпретира с огромна изразна сила”. Един от малцината щастливци, Борислав Иванов е позволен до креативната лаборатория на може би най-големия диригент на XX век, при който усъвършенства своето майсторство, заслужавайки признанието Ученик на Херберт декор Караян. По рекомендация на Караян Борислав Иванов е поканен да дирижира Симфоничния оркестър на Берлин, на който след това става и Генерален музикален шеф – влиятелен пост, на който остава цели 40 сезона.

МЕНИДЖЪР И ИМПРЕСАРИО

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Всепризнат управител и държавник, той управлява като шеф, в продължение на общо към 50 години, оперните театри във Варна, Пловдив и София, Анкара – Турция, Касел – Германия, като цели 40 сезона е общоприет музикален шеф на Берлинския симфоничен оркестър.

Независимо от интернационалните си задължения, Борислав Иванов в никакъв случай не се откъсва от България и непрестанно работи за разпространение на българската музикална просвета и на българските оперни гласове по света. Като шеф в продължение на общо 30 години на оперите във Варна, Пловдив и София, той култивира високи естетически критерии, с помощта на които симфоничните и оперни колективи завоюват аплодисментите както на българската, по този начин и на задграничната аудитория. Стотици са турнетата, проведени от Борислав Иванов, по време на които за пръв път звучи българска музика и за пръв път се показват български инструменталисти и артисти на разнообразни подиуми в разнообразни страни по света: Германия, Франция, Дания, Белгия, Холандия, Португалия, Египет, Испания, Китай, Япония, Южна Корея, Мароко, Малта и други

Огромен е неговият принос в одобряването на българската музикална просвета (любима му е Рапсодия „ Вардар” от Панчо Владигеров) и огромните български оперни гласове на международния подиум. Той показва и подкрепя интернационалната кариера на оперни артисти като Юлия Винер, Никола Николов, Гена Димитрова, Димитър Петков, Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, София Иванова, Орлин Горанов и други С тях и с други изявени български солисти и музикални сформира гастролира неведнъж в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и други

ОСНОВАТЕЛ НА ОПЕРНИ ФЕСТИВАЛИ

Забележителни и ненадминати от различен български музикант са достиженията и заслугите на Борислав Иванов като създател, управител и арт-директор на оперни фестивали. В България той слага началото на традицията на Вердиевия фестивал в Античния спектакъл на Пловдив; в продължение на 30 години е арт-директор на Оперния фестивал в Палма де Майорка, управлява Оперния фестивал в Севиля, стои отпред на Оперния фестивал на остров Родос, Гърция, взе участие също в оперните фестивали в Солотурн, Картуха, Естепона и други, журира интернационалните състезания в Италия, Германия, Гърция.

Във всички оперни театри и симфонични колективи, с които работи, Борислав Иванов оставя своя знак за професионализъм. Епохата Борислав Иванов е неизменима част от историята както на Берлинския симфоничен оркестър, по този начин и на оперните театри във Варна, Пловдив и София, също на Държавната опера в Касел, Германия и Държавната опера в Анкара, Турция. Високите оценки на международната преса за дълбочината на неговите проникновени музикални тълкования, за високото му диригентско майсторство, както и за качествата му на надарен управител, компетентен по какъв начин да консолидира креативната сила на огромни музикални колективи, са самопризнание освен за Борислав Иванов, само че и за България.

ДНЕС

В момента Маестро Борислав Иванов е Художествен съветник на Държавната опера в родния си град. В положително здраве и с несекващ креативен дух, той продължава да внася своя високохудожествен принос в българския музикален живот – освен със театралните си изяви, а и като подарява с опита и знанията си по-младите генерации. Именно той докара във Варненската опера новата диригентска промяна Светослав Борисов, Вилиана Вълчева и Кръстин Настев, както и доста нови солисти.

РАВНОСМЕТКАТА НА ЕДИН ДОСТОЕН ЖИВОТ

Маестро Борислав Иванов стои към този момент 70 сезона с неизменим триумф на диригентския пулт. Той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Само с Берлинската филхармония има към 700 концерта и към 380 представления и концерти в Испания. Доказан създател от международен сан, той е доайен на българските диригенти с най-вече изяви на международните подиуми. Признат и почитан от всички водач, Борислав Иванов управлява и менажира активността на редица музикални институти в България и отвън нея, провежда безчет задгранични турнета за българските оперни театри, като единствено с Варненската опера е бил на 36 гастрола в чужбина. Неговият принос към българската и международната музикална просвета е неоспорим.

НАГРАДИТЕ

Маестро Борислав Иванов е почетен с редица български и интернационалните награди, измежду които най-високото отличие на Германия Орден за заслуги Първа степен, връчен му през 1992 година персонално от президента на Германия Рихард декор Вайцзекер. Носител е на Златен орден за пропагандиране на италианската музика по света. Удостоен е с почетната Златна значка на „ Аудиториум” в Палма де Майорка, „ Златна лира” на СБМТД за извънреден принос в развиването и популяризирането на българското музикално изкуство. Пловдив го е отличил с две награди и Почетно поданство, а за 85-годишния му празник през 2016 година родният му град Варна го направи собствен Почетен жител. Тогава му бе присъдена и най-високата премия на Министерството на културата „ Златен век “. 90-годишният юбиляр получи още едно самопризнание за своите заслуги към българската просвета с премията „ Златно перо “ на Европейския музикален фестивал 2021 година.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР