9,77 млн. евро са предвидени за България от общо 100-те

...
9,77 млн. евро са предвидени за България от общо 100-те
Коментари Харесай

Ще получим 9,77 млн. евро заради вноса от Украйна. Компенсациите няма да стигнат, според министър Гечев

9,77 млн. евро са планувани за България от общо 100-те млн. евро, с които би трябвало да бъдат обезщетени най-пострадалите страни членки в Европейски Съюз от вноса на зърно и храни от Украйна.

Това заяви за „ Хоризонт “ източник от Европейската комисия.

Останалите средства ще бъдат разпределени сред Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

От първия пакет помощи страната ни получи 16,75 млн. евро.

Каквито и да са обезщетенията от Европейската комисия (ЕК), те няма да стигнат. Това съобщи по-рано министърът на земеделието Явор Гечев в отговор на въпроси на депутати по време на чуването му в Народното събрание по отношение на желанието на държавното управление да анулира наложените ограничавания върху достъпа на артикули с генезис Украйна.

Той изясни, че казусът е, че продукцията е прекомерно огромна и България мъчно ще я осъществя. Изслушването в Народното събрание бе по искане на парламентарната група на „ Възраждане “.

„ На процедура това, което може да се каже, е, че, макар по-слабата годишна продукция, пренасищането на пазара в Черноморския район води до аномалии, които ние не можем да овладеем “, разяснява Гечев. И акцентира – всяка от страните има личните аномалии.

Проблемът е, че имаме за към 3 милиарда евро продукция, която ние мъчно ще осъществяваме, сподели той.

Наличността на пшеницата към 31 март 2022 година е била 1 милион и 600 хиляди тона, а към същия интервал на тази година – 2 милиона и 400 хиляди тона, уточни той. Според данните, които изнесе министърът, количествата царевица и слънчоглед също са повече през тази година.

По отношение на пшеницата имаме 32% по дребен експорт, макар че реколтата е по-слаба, сподели също той.

През юни почва жътвата на пшеницата, би трябвало да освободим колкото е допустимо повече количества, с цел да изпразним складовете, уточни още Гечев.

Като „ безусловно значима тематика “ министърът на земеделието дефинира въпросите за фитосанитарния
надзор на внасяните от Украйна артикули.
Гечев изясни, че в Украйна се употребяват неразрешени за Европейския съюз субстанции, само че това не значи, че пшеницата не дава отговор на условията. И изясни, че България е втора страна по веригата, контролът се прави и от Румъния.

Имахме редица знаци, по тази причина направихме второстепенен засилен надзор, акцентира той. По думите му с изключение на за зърното, подобен има и за слънчоглед, изсъхнало мляко и мед.

Изследва се всяка проба за генно-модифицирани организми (ГМО), пробите излизат за към 10 дни, акцентира Гечев. Той означи, че във връзка с ГМО няма терзания за слънчогледа, а по-скоро за царевицата.

„ Има решение на, което ще би трябвало да се анулира при европейската възбрана “, добави също той.

Ако България не анулира възбраната, няма да може да се възползва от съответните средства, сподели също Гечев. Той уточни, че е пуснал съгласувателно писмо до министъра на стопанската система за това.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР