9,1% е средногодишният ръст на заплатите в производствената сфера за

...
9,1% е средногодишният ръст на заплатите в производствената сфера за
Коментари Харесай

Икономист за Пловдив: Феноменална заетост, ръст на заплатите и магнит за нови жители

9,1% е средногодишният растеж на заплатите в индустриалната сфера за Пловдив и региона. Данните изнесе икономистът Георги Стоев на специфична конференция през днешния ден, съобщи репортер на Plovdiv24.bg . За съпоставяне - стойностите за столицата сочат 7,4%, и 7,5% като цяло за България. 

" Пловдив е индустриалният център на страната, тук заплатите порастват доста по-бързо от междинните ", заключи положението Стоев. Пловдив бележи и различен връх - свръхестествен е растежът на заетостта, регистриран през 2017-та година: 38 000 души. " Ръст, по-голям от този на цяла Северна България ", разясни икономистът. Като цяло цифрите сочат още, че тук по трудово и служебно производство са наети 72 000 души. 

Всичко това се отразява на миграцията, привличайки хора да живеят в Пловдив, който по този индикатор е нараснал с 2400 души на година. За съпоставяне механичният приръст в столицата за същия интервал е 3600 души.

" Пловдив е демографска звезда за хората, които се местят, а те са главно младежи сред 20 и 45 години ", посочи Стоев. Възможностите за младите (18-19-годишни) са още по-големи, изключително в случай че преди малко са приключили колеж - по този начин да вземем за пример прогнозите стартови заплати за монтажници, оператори на машини или тъй наречените хора, които работят с ръцете си, са сред 750 и 1000 лв. чисто. 

Това значително се дължи и на Образователно-индустриалния ръб, който Пловдив вкара пръв в България. " Другите градове ще се разсънят и ще ни следват ", разяснява по този мотив Георги Стоев. Целта на борда е ранно кариерно насочване - насочване на децата от 6 и 7 клас, както и тясно съдействието сред просветителните институции и бизнеса. " През тази година свършихме много работа за това по какъв начин и къде да се насочат да учат. Това са решения, които се взимат от родителите и те би трябвало да са осведомени добре ", разяснява и кметът Иван Тотев. 

" В доста отношения е по-добре да имаш добра специалност, в сравнение с да завършиш висше обучение непременно. Възможностите също са доста повече, изключително с всички тези интернационалните компании, а и с пловдивските, които се развиват ", добави и зам.-кмеът по обучение Стефан Стоянов.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР