88 страни по света са свободни и България е сред

...
88 страни по света са свободни и България е сред
Коментари Харесай

Доклад на „Фрийдъм хаус”: 88 страни по света са свободни, България е сред тях

88 страни по света са свободни и България е измежду тях. Те съставляват 45% от общо 195 страни по света и над 2,9 милиарда души, или 39% от световното население.

Броят на свободните страни е повишен с една спрямо данните отпреди година. Това са изводите в отчета неправителствената организация „ Фрийдъм хаус”, качен през днешния ден на уеб страницата ѝ. Докладът е озаглавен „ Свободата по света през 2018 г.”

В него броят на страните, окачествени като отчасти свободни, е 58, или 30% от всички оценени страни. В тях живеят близо 1,8 милиарда души, или 24 % от популацията на света. Броят на отчасти свободните страни е повишен с една спрямо данните от отчета от предходната година.

Общо 49 страни са избрани като несвободни . Те съставляват 25 % от страните по света. Броят на хората живеещи в несвободни страни е съвсем близо 2,7 милиарда души, или 37% от популацията на света.

Повече от половината от този брой обаче живеят в единствено една страна от категорията – Китай . Броят на несвободните страни остава същия спрямо данните отпреди година. Сред несвободните страни с изключение на Китай са посочени Афганистан, Ангола, Бахрейн, Беларус, Азербайджан, Куба, Казахстан, Етиопия, Египет, Либия, Русия, Руанда, Северна Корея, Катар, Венецуела, Зимбабве, Йемен, Сирия и други

Според данните от отчета, касаещи България , тя е свободна страна. Оценката се прави въз основа на два критерия – политически права и цивилен свободи. Максималната оценка по тези критерии е 1, а минималната е 7. България е оценена и по двата критерия с оценка 2 . Като цяло общата оценка на България за това, че е свободна страна, е 80. За информация – оценка 100 се дава на най-свободните страни, а оценка 0 значи - най-несвободни страни.

За съпоставяне несвободна страна като Сирия е оценена даже с оценка под нулата - с минус едно. В частта за България се добавя още, че медиите са отчасти свободни.

Общите заключения в отчета са, че демокрацията в света през миналата 2017 година е била изправена пред най-сериозната рецесия от десетилетия насам , откакто нейните съществени правила, включително гарантиране на свободни и обективни избори, правата на малцинствата и свободата на пресата и върховенството на закона - са били подложени на офанзиви.

71 страни са претърпели явен спад в региона на политическите права и гражданските свободи, а единствено 35 страни са отбелязали прогрес. Това значи, че за 12-а поредна година има спад в световната независимост. През този 12-годишен интервал на световен спад, почнал през 2006 година, 113 страни са отчели явен спад, а единствено 62 страни са отчели ясно усъвършенстване, се споделя в документа.

По отношение на Съединени американски щати в отчета се отбелязва, че те са отстъпили от обичайна си роля на водачи и на образец за демокрацията посред интензивен спад в региона на американските политически права и цивилен свободи.

В отчета се отбелязва, че Китай и Русия уголемяват своето антидемократично въздействие .

Пише, че Пекин е употребявал стопански и други връзки, с цел да повлияе на демокрации като Австралия и Нова Зеландия, че е дал и дипломатическа и материална поддръжка за репресивни държавни управления от Югоизточна Азия до Африка, че е заставил разнообразни страни да репатрират китайски жители, търсещи леговище зад граница.

За Русия на Владимир Путин се споделя, че е направила акции за дезинформация преди изборите в редица страни, включително Съединени американски щати, Франция и Германия, че култивира връзки с ксенофобски партии из Европа, че заплашва или нахлува в най-близките си съседи и че служила за различен източник на военна помощ за близкоизточните диктатури. Посочва се, че главната цел на Русия е да подкопае демократичните страни и да разпокъса институции, които държат сплотени тези, като да вземем за пример Европейски Съюз.

Споменава се, че в Близкия изток властнически управници в Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет утвърждават ползите си по безразсъдни способи, които удължават дългогодишните спорове в Либия и Йемен. Споменава се и техният неочакван опит за обсада на Катар - хъб на интернационалната търговия и превоз. За Иран се споделя, че е изиграл своята лична роля в районните спорове, ръководейки мрежи от милиции, разпростряли се от Ливан до Афганистан.

За Турция се споделя, че президентът Ердоган е разширил и засилил енергичните ограничения против тези, които са възприемани за негови съперници. Говори се, че последствията са били задържане на турски жители, затваряне на медии и конфискуване бизнеси. Споменава се и за офанзивата против кюрдското малцинство, която в подмяна подхрани турската дипломатическа и военна интервенции в прилежащите Сирия и Ирак.

(БТА)

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР