88% от децата, явили се на матурите след 4. клас,

...
88% от децата, явили се на матурите след 4. клас,
Коментари Харесай

Обяснението на думата „пожарникар“: Проблемът е в учениците или в оценителите?


88% от децата, явили се на матурите след 4. клас, не могат да обяснят смисъла на думата „ пожарникар “, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

Според МОН се вижда обедняване на речника на децата, като думите, чието значение учениците не знаят, се усилват.

Оказва се, че доста от децата са показали, че пожарникар е този, който гаси пожари. Това обаче не се зачита за правилен отговор.

„ Всъщност тук става въпрос за неумение на децата да изведат смисъла вярно и правилно. Липсва умеенето да дефинират вярно смисъла на думата “, разгласи в предаването „ Тази заран “ Евгения Костадинова, шефа на дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ към МОН.

С тези критерии за оценяване не е съгласна Ирина Абаджиева-Репуц от Инициативния наставнически комитет.

„ Разбира се, че пожарникарят е човек, който се бори със стихията огън, или който гаси пожар. Това е най-простият и правилен отговор. И децата, които са дали отговор по този метод, за жалост не са оценени като най-правилен отговор от министерството “, разяснява Репуц.

Представителят на МОН репликира, че в този отговор липсва основната дума „ специалност “.

Директорът на 107. ОУ в София Данко Калапиш подсети, че децата учат за специалността пожарникар още в 1. клас. Той вижда проблем във обстоятелството, че най-малките не четат книги и на са им четени приказки преди този момент, само че не вини за това родителите.

„ В моето детство имаше занимания „ Приказен свят “. В момента за жалост такива занимания все по-рядко следим в учебните заведения “, разяснява учебният шеф.

Гледайте целия диалог във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР