877 млрд. долара - толкова са загубили от пазарната си

...
877 млрд. долара - толкова са загубили от пазарната си
Коментари Харесай

Властта в Китай изтри почти 1 трлн. от стойността на компании на Джак Ма

877 милиарда $ - толкоз са изгубили от пазарната си стойност онлайн комерсиалният колос Alibaba и финтех компанията Ant от пика си насам, демонстрират калкулации на CNN. Двете компании пострадаха тежко, откакто техният съосновател Джак Ма обществено подлага на критика китайските управляващи през есента на 2020 година

По всичко наподобява, обаче, че ответните удари на регулаторите, поради които страда целият китайски софтуерен бранш, към този момент са към своя край.
 Джак Ма загуби $3 милиарда от благосъстоянието си откакто Китай спря най-голямото IPO в света
Джак Ма загуби $3 милиарда от благосъстоянието си откакто Китай спря най-голямото IPO в света

Акциите на Alibaba се намалиха с 10% във вторник

Контекст : През октомври-ноември 2020 година първичното обществено предложение на акциите на Ant Group по едно и също време в Хонконг и Шанхай трябваше да сложи връх, изпреварвайки със своите планувани приходи от 34,4 милиарда $ Saudi Aramco. Компанията на Джак Ма се оценяваше на 310 милиарда $.

Тогава милиардерът си отвори устата. На финансов конгрес Ма разяснява, че страната му не се нуждае от нови ограничения надзор върху риска, а вместо това новаторски компании би трябвало да обзет популацията, което сега е отвън обсега на обичайното банкиране.
 Богатството на Джак Ма се стопи с $12 милиарда за два месеца
Богатството на Джак Ма се стопи с $12 милиарда за два месеца

Проблем за бизнеса се оказват новите правила за финтех индистрията в Китай

Твърдението, че " Китай няма систематични финансови опасности, тъй като на процедура няма финансова система " и сравнението на държавните банки със заложни къщи, които не оказват помощ на изпадналите в усложнение компании докараха всички вероятни проблеми на главата на Джак Ма.

Дебютът на Ant на борсата беше анулиран в последния миг, а всички вероятни регулатори се нахвърлиха първо на неговия бизнес, а по-късно - и на всички останали бизнесмени в софтуерния и развлекателния бизнес. В разгара на акцията на управляващите през 2021 година китайският бизнес загуби 3 трлн. $ от пазарната си капитализация.
 Къде е Джак Ма?
Къде е Джак Ма?

Нови изказвания дават вероятен отговор

Самият Джак Ма също изчезна, което породи доста спекулации.

Детайли : Забавянето на стопанската система поради противоепидемичните ограничения и последвалото обществено неодобрение накараха Пекин да охлаби хватката си.
 Bloomberg: Китайските управляващи пробват да върнат Джак Ма в страната
Bloomberg: Китайските управляващи пробват да върнат Джак Ма в страната

Пекин цели да сътвори " удобен имидж " за частния бизнес в Китай

В петък финансовите регулатори постановиха санкция в размер на 984 млн. $ на Ant Group поради нарушавания на разпоредбите за отбрана на потребителите и корпоративното ръководство. Сумата е огромна, само че с нея регулаторните неясноти завършват и това съгласно анализатори ще " освободи " пазарната стойност на другите компании.

Какво следва : Ant Group стартира назад изкупуване на акции при пазарна оценка от 78,5 милиарда $, т.е. 75% по-ниско от пиковата стойност. Според CNN може да се готви нов борсов дебют.

Междувременно, Джак Ма към този момент се появява на обществени места, само че най-малко не е известно още веднъж да е подлагал на критика властта в родината си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР