86 средни и големи предприятия с над 46 000 служители

...
86 средни и големи предприятия с над 46 000 служители
Коментари Харесай

КНСБ: Кризата засяга 86 големи и средни предприятия с 46 000 заети

86 междинни и огромни предприятия с над 46 000 чиновници са наранени до този миг от рецесията, обвързвана с разпространяването на Covid-19.

Това сочат резултатите от изследване на КНСБ към 21 април, направено посредством районните структури на синдиката за общественото напрежение във компаниите за резултатите от пандемията.

В 13 % от компаниите се прибягва до съкращения, в 78 % - до стартиране на служащите в заплатен отпуск, а в 26 на 100 - до неплатен. Сборът е над 100, защото са давани повече от един отговор.

Последните данни демонстрират, че и след Великденските празници продължава наклонността близо три четвърти от служащите в предприятията да са в заплатен отпуск, а във всяко четвърто - в неплатен.

Най-много наранени предприятия отвън ресторантьорството, заведения като кафенета и сладкарници, хотели и туризъм има във ВиК бранша, леката индустрия, автомобилостроенето, превоза и преработващата индустрия.

Също измежду засегнатите са дървообработването и военната индустрия.

Националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов разяснява:

" Усещат се засилващи се проблеми са в бюджетният бранш, като това включва общински администрации, детски кухни, ученическо и столово хранене, общински ансамбли. Засега няма планувани съкращения в бюджетната сфера, само че работещите са под мярката на платените отпуски все още ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР