86 млн. лева ще влязат до края на годината в

...
86 млн. лева ще влязат до края на годината в
Коментари Харесай

Здравният министър свика извънреден брифинг и съобщи, че...

86 млн. лв. ще влязат до края на годината в болничните бюджети. Премиерът Борисов се върна незабавно, с цел да изслуша всички наранени в бранш „ Здравеопазване “ по отношение на 50-те милиона лв., които държавното управление отпусна.

Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

„ През месец март Министерски съвет при разпореждане, с което усили бюджета на Министерство на здравеопазването с 30 милиона лв., с които се финансират действия отвън наложителното здравно обезпечаване.

Целта беше да се усили пресен запас в лечебните заведения и да се даде опция да се усилят заплатите на експертите по здравни грижи. Протестът на медицинските сестри обаче продължи. През цялото време ние сме желали да им помогнем “, напомни той.

„ Установи се, че с цел да бъде позволена държавната помощ, могат да се дават само 6 млн. лв.. в противоположен случай следват глобите за страната ни от Европейски Съюз.

Но държавното управление искаше да обезпечи нужния запас и по тази причина преценихме дружно с НЗОК, дружно с нашите сътрудници от БЛС, че това може да стане през бюджета на НЗОК, въз основата на осъществена активност и взехме решение страните, които вземат участие и подписват националния рамков контракт да изменим цените на клиничните пътеки, като ги увеличим и осигурим нужния запас.

Увеличението на цените клиничните пътеки е обвързвано освен с това, че би трябвало да се обезпечат тези средства, само че и заради обстоятелството, че доста от тях бяха недооценени ", обясни Ананиев.

По думите му въз основата на анекса, който е подписан с БЛС и НЗОК Надзорният съвет на касата одобри решение да освободи до 50 млн. лева от запаса за неотложни разноски на НЗОК.

Това е едната причина, заради която ние направихме смяната в постановлението. Втората е, че Министерство на здравеопазването през разпоредба 3, която е за дейностите отвън наложителното здравно обезпечаване можеше да подкрепи посредством в допълнение финансиране единствено 147 лечебни заведения.

„ В някои лечебни заведения мечтаните заплати са достигнати, в други – към момента не “, сподели Ананиев. Той бе безапелационен, че отпуснатите средства са отишли в болничните бюджети.

"Потвърждавам, че 50 млн. лева са влезнали в допълнение в системата ", сподели шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев.

"Понеже тематиката на последните дни е единствено за тези 50 млн. лева, от името на Касата и на шефа на НЗОК мога да потвърдя, че 50 млн. лева са влезнали в допълнение в системата на опазването на здравето под формата, че сме изпълнили решението на Надзора, а точно гласуваното нарастване по над 120 клинични пътеки, на обща сума 50 млн. лева да бъде пуснато в деяние, считано от 1 юли. Така че удостоверявам, че това е станало ", добави още доктор Дечев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР