86 124 души гласуваха на вота в неделя с Не

...
86 124 души гласуваха на вота в неделя с Не
Коментари Харесай

Не подкрепям никого е най-силната заявка за промяна

86 124 души гласоподаваха на вота в неделя с " Не поддържам никого "  

Групата на българите, които гласоподаваха на вота в неделя с " Не поддържам никого ", означи същински растеж спрямо резултатите на партиите, обединенията и и преференциите за обособени претенденти. Този " бутон " са избрали да натиснат общо 86 124 души, до момента в който на втория предварителен избор през ноември 2021 година, тази алтернатива са предпочели 35 745 гласоподаватели. Това е индикатор за очевидна рецесия на водачеството, представителството и доверието. Или по-скоро - сигнал, че нещо в връзките сред политическите елити и електората се е счупило и хората повече няма да чакат неволята да го поправи, пише .

ГЕРБ-СДС печелят предварителния парламентарен избор, а в 48-ия парламент влизат седем политически сили. Това демонстрират данните на ЦИК към 13 часа на на 3 октомври, при обработени 99.90% от протоколите в страната и 99.80% в чужбина. Право на глас имаха малко над 6.6 млн. българи, само че до изборните секции си направиха труда да отидат малко над 2.5 млн. души. Както и да се промени картината оттук насетне, всичко към този момент е ясно - голям брой негласували и съвсем 4% българи, които са избрали " Не поддържам никого ". Достойно, тъй като не ги е домързяло, не са брали гъби или къпини, не са предпочели салатката и ракийката пред тв приемника, а са декларирали в прав текст и в очите на всички, че не са удовлетворени и не желаят тъкмо тези кандидат-депутати да коват даже най-близкото им бъдеще.

Много елементарно е да кажем, че политиците ни не стават и няма да им гласуваме, до момента в който си губим времето в неделя. Силна гражданска позиция е обаче когато хората отидат и заявят, че не са удовлетворени от това, което им се предлага. Това е най-силната поръчка за смяна. Тези гласоподаватели не са създали компромис с гласа си. Друг е въпросът дали ще има кой да ги чуе. Защото, в случай че партиите създадат действителни разбори на представянето си, не може да не виждат, че много огромна група хора им споделя „ Не ви желаеме! “. Група, която не е за подценяване, тъй като е по-голяма от електората на партии, които до неотдавна са били парламентарно показани. Или още по-конкретно - група, която е леко по-многолюдна от Видинска област, където към днешна дата и по данни на Национален статистически институт - живеят тъкмо 84 865 души

" Не поддържам никого “ е покрай резултатите на Има Такъв Народ, а съгласно извадката партия " Изправи се, България " взема 1.01% от гласовете на хората, партия " Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване " - 0.81%, а НФСБ - 0.14 %. Очевидно е, че политическите елити са в рецесия, тъй като даже мандатоносителят бие всички останали с по-малко от 600 000 гласа. Количество, което при естествена изборна интензивност мъчно може да му обезпечи даже... прескачане на 4-процентната преграда.

По закон гласуването е наложително, само че глоба за неспазването му няма. Ако имаше някаква финансова глоба, да речем - 50-100 лв. - най-вероятно два-три пъти повече хора щяха да гласоподават с " Не поддържам никого ". Тогава тази група сигурно щеше да постави в дребния си джоб най-малко две-три съществени политически сили, а като нищо можеше да се подреди и измежду... мандатоносителите, в случай че имаше сходна алтернатива.

От Централната изборна комисия се оплакват, че тези парламентарни избори са на път да се окажат с най-ниска изборна интензивност от 1990 година насам. Именно с това би трябвало да стартират партийните и съдружни разбори. Защото повода за тези катастрофални резултати надали се крие единствено във обстоятелството, че това е четвъртият парламентарен избор в границите на година и половина. Тя по-скоро би трябвало да се търси в неудовлетвореността от това, което се предлага по време на предизборния " базар " - доста, само че от същото.

Тук не става въпрос да търсят нови месии, тъй като тази скица към този момент не работи. Крайно време е партиите да предложат " нещо " друго – нови политики, които са аргументирани, работещи и с явен ангажимент към жителите и са " въоръжени " с съответни периоди за тяхното осъществяване. А не всичко потребно да се случва „ когато му пристигна времето “ (т.е. съвсем никога), а всичко останало... незабавно и по един от трите познати метода - кеш, в брой и на ръка!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР