85% от гражданските и наказателните дела са приключили в полза

...
85% от гражданските и наказателните дела са приключили в полза
Коментари Харесай

Пробив: 85% от съдените журналисти са спечелили делата

85% от гражданските и наказателните каузи са завършили в интерес на публицистите - това сочат резултатите от разбор на Антикорупционния фонд на стратегическите каузи против общественото присъединяване – по този начин наречените SLAPP производства, известни и като " дела-шамари " против представители на медии и цивилен деятели в България. Анализът се прави за първи път и обгръща 65 такива каузи за интервала от 2000 година до март 2023 година.

Според юриста Лора Георгиева от АКФ тези каузи съставляват стратегически правосъдни производства против общественото присъединяване. " Те не се водят против съответен публицист, а засягат всички сериозни гласове и дейните жители. Част от целения резултат е да се окаже напън върху медия посредством големите искове. От прегледаните 64 каузи резултатът е доста в интерес на публицистите, само че останалите наказани публицисти са все слаби каузи, притеснително е, че има решени в ущърб на свободата на словото ", съобщи тя. 

От своя страна юрист Александър Кашъмов показа, че може да има огромни съмнения в правосъдната процедура когато релативно опитни съдии почитат искове за десетки хиляди за изявление против политик. " Не може да се разрешава за каквото и да е слово да имаме обезщетение над избран размер. Продължава разискването за инструкция на SLAPP делата. В момента има работна група, в границите на която не имаме намерение да чакаме директивата, а сме се заели да предложим ограничения. Идеята е още през май да има идея и полемика за изменение на законодателството. В края на месец да се събере Съветът по господство на правото, който да разиска отчетите на Европейска комисия и да се предложат промени в Гражданско-процесуалния кодекс - там са запорите на медии. Паралелно би трябвало да текат засилени образования за съдии, юристи и публицисти ", разяснява той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР