85 хил. облекла и 15 хил. маски трябва да пристигнат

...
85 хил. облекла и 15 хил. маски трябва да пристигнат
Коментари Харесай

85 хил. предпазни облекла и 15 хил. маски пристигат от Турция

85 хиляди дрехи и 15 хиляди маски би трябвало да дойдат до на следващия ден от Турция, съобщи на срещата в президентството основният комисар и шеф на Главна дирекция "Пожарна сигурност и отбрана на популацията " Николай Николов. Той осведоми, че се работи интензивно по две посоки - доставки и произвеждане на персонални защитни средства.
"Започнаха огромните доставки. Днес, най-късно на следващия ден чакаме от Турция да дойдат 85 хиляди дрехи и 15 хиляди защитни маски с висока степен на отбрана, предопределени за лекарите ", акцентира той.
"В България постъпиха 100 000 маски с висока степен на отбрана, които са ориентирани към районните здравни инспекции единствено за медицинските лица ", добави Николов.
"От Виетнам чакаме огромна доставка, първата към този момент е тук, разпределихме я. В момента се намира един аероплан на Доха, Катар, който чакаме да кацне в България. Въпрос на 2-3 дни е. Необходима е дипломатическа помощ от Министерство на външните работи, с цел да изпълним доставките, в това число и за платове, с цел да можем да вдигнем производството накрак тук ", съобщи Николай Николов.
Работим извънредно интензивно с Виетнам, Индия, Китай. До 8 април български компании към този момент ще имат подготвени 8 000 комплекта гащеризони за многократна приложимост за най-висока степен на отбрана. Първо ще бъдат обезпечени медицинските лица ",категоричен беше комисарят.
"Правят се опити за лично произвеждане на маски от висока степен на отбрана, десетки компании се пробват да обновят производството или да стартират такова на хирургически маски ", добави той.
Главният комисар изясни, че по заповед на премиера е бил основан логистичен център, който да координира дейностите подкрепи щаба по преодоляване на обстановката.
"Нашата активност е проведена в сходство с напътствията на СЗО и Европейска комисия във връзка с персоналните защитни средства за категориите чиновници - най-висока степен на отбрана на медицинските лица с непосреден контакт с заболели от ковид, тези, които откриват дали са заразени; на второ място - чиновниците, които всекидневно контактуват с гражданите; на трето - останалите жители ", акцентира Николов.
"На автограф за систематизиране минават 20 000 маски със междинна степен отбрана и 50 000 защитни дрехи за многократна приложимост, предопределено за незабавните служби. РЗИ имат за задача да откриват всички нужди и да ги декларират пред нас. Вече има и система за онлайн съобщи ", съобщи той.
"Със сигурност създадени защитни костюми за всички медици. Правим всичко допустимо да отпушим пазара с персонални защитни средства ", съобщи шефът на Пожарна сигурност.
Генерал Мутафчийски осведоми, че е рано да се каже, че сме овладели обстановката.
"Вече получихме първите дрехи, които са 15 пъти по-надеждни от еднократните, те са доста здрави ", безапелационен е той. "Те са доста комфортни и не затрудняват работата на екипите. До края на седмицата би трябвало да има 8 000 такива дрехи. "
"Маските с високо равнище на отбрана би трябвало да се употребяват от медиците, които директно работят с болните от ковид. Всеки един български жител не се нуждае от такава маска ", акцентира генералът.
Има недостиг на молекулярни вирусолози, сподели Мутафчийски.
"А бързите проби имат някои дефекти - те дават 20% подправено негативни проби и 20% подправено позитивни. "
"Следваме предписанията на СЗО ", разясни шефът на ВМА и увери, че има доста доброволци, в това число военните курсанти във Варна също са декларирали подготвеност за доброволци.
Началникът на щаба изясни, че коронавирусът е нов вирус, само че той не основава ново заболяване.
"Лечението на това заболяване, леките форми не се лекуват, те са у дома. Усложнените са с пневмония, която се лекува. Лекарите би трябвало да имат кураж да работят ", посочи Мутафчийски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР