85-годишният папа Франциск ще направи от 24 до 30 юли

...
85-годишният папа Франциск ще направи от 24 до 30 юли
Коментари Харесай

Папата отива в Канада, извинява се за насилието над деца

85-годишният папа Франциск ще направи от 24 до 30 юли посещаване в Канада, където се чака още веднъж да сервира извинения за насилието, траяло десетилетия в ръководени от църквата интернати за деца от коренното население, съобщи Франс прес. Визитата ще е от 24 до 30 юли, като папата ще посети градовете Едмънтън, Квебек и Икалуит, се споделя в официално съобщение на Матео Бруни, началник на пресслужбата на Светия трон, съобщи Българска телеграфна агенция.

В началото на април Франциск към този момент сервира извинения по време на визита във Ватикана за делегати на канадското радикално население, като изиска помилван от Бога за отчайващото държание на тези членове на католическата черква. Той изрази тогава предпочитание да се отбие в Канада към празника на Св. Ана, почитана на 26 юли и заемаща особено място в културите на канадските туземци, с цел да изрази своята непосредственост с тези американско-индиански етноси.

Намирането на гробове с телата на стотици деца през последните месеци раздруса Канада и мнозина в страната чакаха от папата мощен жест. През септември канадската католическа черква публично се извини пред коренните нации. От края на 19-и век до 80-те години на 20-и век близо 150 000 деца от локалните етноси са били изпратени принудително в над 130 интерната в цялата страна, където са живеели откъснати от фамилиите си, от своите езици и култури. Хиляди от тях по този начин и не са ги напуснали – съгласно управляващите сред 4000 и 6000. През 2015 година национална проверяваща комисия назова тази система „ културен геноцид “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР