84 украински деца, записани в детска градина и 439 в

...
84 украински деца, записани в детска градина и 439 в
Коментари Харесай

``Не ваксинираме чужденци!`` или защо ``куца`` здравното обслужване на бежанците |

84 украински деца, записани в детска градина и 439 в учебно заведение от повече от 40 хиляди или по-малко от 1.5 на 100 (процент и половина) от всички пребиваващи в България украински деца и младежи на възраст до 18 година са към този момент част от българската просветителна система.

Обобщените данни на Държавната организация за бежанците (ДАБ) са към 12 май по обед.

За по-добра визуализация си представете по какъв начин от целия випуск от зрелостници, които на 18 май ще държат матура по български език и литература, единствено няколкостотин от тях са срещали творбите, върху които ще разсъждават.

Сред областите, където има подадени заявки и в учебните коридори може да се чуе украинска тирада, са главно София, Варна и Бургас. Деца от Украйна в нашите учебни заведения и градини има в Хасково, Ямбол, Добрич.

Заявления не престават да се одобряват и към днешна дата - 16 май, само че на процедура, приемът се отсрочва – за идната образователна година. От тази са останали по-малко от 30 образователни дни. Дотогава, децата от Украйна, чиито родители желаят те да влязат в български учебни заведения и ще чакат 15 септември, „ могат да се социализират “, както показва служителка на РУО Варна.

Другите варианти са да се опитат да се включат в продължаващото макар войната в Украйна тамошно отдалечено обучение (разбира се, в случай че не го правят) или да изгубят година.

За влезлите в класните стаи у нас украински младежи, връщането една година обратно е реалност и поради разминаването в класовете, споделя К.И. от Варна, ученичка в 9-ти клас. От началото на месец май, тя има нова съученичка, от Одеса, бесарабска българка, която в родината си е била в 10 клас.

Деца в ясли и детски градини ще се одобряват целогодишно, след покриване на условията за българския детски имунизационен статус.

Макар броят на украинските младежи в нашите учебни заведения да наподобява пренебрежимо дребен, имунизираните са неколкократно по-малко.

От началото на войната в Украйна до 18 април, броят на ваксинираните украински деца в страната е 86. Общият брой ваксини, които са били поставени е 99.

Цифрите са сумарни за областите Варна, Бургас, Враца, Габрово, Перник, Смолян, Силистра, Русе, Сливен и София-град.

В шест области няма въобще имунизации в този интервал, показва Ваня Добрева, ръководител на Асоциация „ Хипофиза “, която е изискала информация за всички имунизации на украински деца по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

В област Добрич, добавя тя, няма имунизирано нито едно дете. Там има места и в детски градини, и в учебните заведения, а и хотелиери напират да вземат майки на работа. Така се оказва, че единствената спънка украинските деца да посещават образователно заведение е, че не може да бъде открит имунизационният им статус.

В хода на връзката си Ваня Добрева, получила най-малко отговор, че в Добричка област, лекарите, които имунизират са двама – по един в Добрич и в Балчик.

При едно от позвъняванията ѝ до РЗИ в страната, с цел да изследва за какво темпът на имунизация се бави, получила сопнат отговор „ Не имунизираме чужденци! “.

Добрева към момента чака отговорите от няколко РЗИ-та. Сред получените досега, този от РЗИ Велико Търново е много впечатляващ. Те даже не считат, че имат нещо общо с процеса , разяснява тя.

За бежанците от Украйна, от които 90 на 100 все още са дами и деца (по данни на ДАБ, над 52 хиляди са дамите, още над 40 хиляди са до 18-годишна възраст), неналичието на педиатри у нас се оказва съществено предизвикателство. Това изяснява и концентрацията им тук-там, където има такива експерти.

Към днешна дата в РЗИ Варна ваксини на украински деца се вършат безотказно. До средата на април не беше по този начин. Тогава, съгласно родители с бебета, които насочвахме там, липсват имунизациите Хексацима и Ротарикс и ги връщаха за месец юли, изяснява още Ваня Добрева.

Наблюденията ѝ сочат, че украинците имат интерес да създадат имунизации на децата си .

Няма спънка българските деца без ваксини да посещават учебно заведение. Не разбираме за какво това право се лишава на децата от Украйна които не имат документи за извършена имунизация и не могат да се снабдят с такава. Още повече, че не всички ваксини на децата в Украйна са вписани в електронния им указател, а и в огромна част от бомбардираните лечебни заведения в източната част на страната, информацията на хартия тук-там, към този момент я няма и физически. Децата на украинските бежанци у нас не са изолирани в лагер – те са по улиците, в градския превоз, в мола и на детските площадки. Не виждаме за какво това не е проблем, а се приема, че са рискови единствено в учебно заведение, споделя още Добрева.

В деня, в който Добрева обобщава информацията за имунизираните украински деца, се постанова да урежда и заравяне на умрял у нас онкологично болен емигрант. Това е вторият ѝ сходен случай.

Измежду счетоводната ѝ работа, на плещите ѝ са тежките здравни случаи във Варна, които се нуждаят от скъпоструващи медикаменти и такива, покривани единствено от Здравната каса – онкологично заболели, с хранителни разстройства, инсулинозависим диабет, терминално заболели и нуждаещи се от палиативни грижи...

Заради нормативните неуредици и неясноти, голямата част от украинските жители – макар краткотрайния си статут и обнародваните преди седмица текстове за здравното им обезпечаване – хем съществуват като субекти в данъчно-осигурителния свят, хем ги няма.

На пръв взор, повода е даже прозаична – сривът, въпреки и не в такива мащаби като в „ Български пощи “, на системата на Държавната организация за бежанците (ДАБ).

По хипотеза, точно Агенцията е институцията, която би трябвало да трансферира данните за краткотрайния статут (и полученият на тази база така наречен ЛНЧ – персонален номер на чужденец) към Национална агенция за приходите. С ЛНЧ в приходната организация украинските бежанци към този момент могат да получат удостоверения за непрекъсната здравен статус, след което да си запишат персонален (общопрактикуващ лекар) и, както се споделя, да влязат в обувките на пациенти на здравната ни система, т.е. да се лекуват, в случай че се наложи, да влязат в болница или да аплайват и получат протокол за скъпоструващи медикаменти, покривани от НЗОК.

Сривът в ДАБ води до забавено прекачване на данните към Национална агенция за приходите и по този начин украинските жители се оказват законово в зоната на бюрокрацията.

Ако съумеят да преодолеят тази стъпка, бежанците се оказват пред още едно предизвикателство – изборът на GP и големите пациентски листи. На пръсти се броят тези, които сега – безусловно гратис, оказват помощ, споделя Ваня Добрева. За Варна са трима.

От асоциацията на общопрактикуващите лекари в града обаче са се заели да проучат кой от сътрудниците им би поел украински пациенти. При това е желателно лекарите да владеят съветски или британски език.

Объркахте ли се към този момент?

Сега си представете, че сте родител, който откакто е съумял да избяга от война, би трябвало да влезе незабавно в болница с детето си, на което не му доближава инсулин или витално значимо лекарство.

Схемата, която в резюме може да се опише като ДАБ-НАП-GP (в случай на потребност и доктор специалист-РЗОК), допуска леко фрапантен конфликт с българската бюрократична система - доста време, здрави нерви и при опция следваща медитация.

Още след обнародването на нормативните текстове изпратих една украинска бежанка с три деца във Варна до Национална агенция за приходите да си извади удостоверения за непрестанен здравен статус, само че се оказа, че не става, споделя Стела Николова – юрист, някогашен общински консултант във Варна и депутат в два от миналогодишните парламенти.

Варненска адвокатка споделя по какъв начин двата ѝ до момента с Национална агенция за приходите тези дни, да извадят здравен статус на украинци със незабавни здравословни проблеми и наставление за лекуване от болница, са се увенчали с непълен триумф след отпращания, договаряния и настойчиви молби на разнообразни гишета в приходната организация.

Подобен шанс нямаха двама възрастни пенсионери – един от които онкоболен, другият също с тежко заболяване, тъй като документите им бяха издадени от съветски доктор, разяснява юристката.

Здравното обезпечаване на украинските жители у нас е като при българите. Държавата поема осигуровките на децата до 18 година, на хората над 65. За останалите здравните осигуровки да бъдат платени за период от 3 месеца.

Не е помислено както се случва с хората на възраст сред 19 и 64 година които са в уязвими групи. Най-сериозният проблем е с хората с увреждания и хронични болести – тези, на които в този момент оказват помощ Добрева и още няколко десетки доброволци. В множеството случаи те няма по какъв начин да работят, само че ще би трябвало да заплащат здравни осигуровки.

Добрева дава за образец няколко случая на пациенти с кардиостимулатори, които ще би трябвало да бъдат наоколо до академични лечебни заведения. Дори една промяна на батерия на стимулатора – скъпоструваща процедура, е проблем. Вече има 6 или 7 сходни, добавя тя.

Затова от Асоциация „ Хипофиза “ оферират да бъдат покрити здравните осигуровки на хронично болните и хората с увреждания от Украйна, а като съображение да се употребява съществуването на годни украински пенсионни решения.

Украинската система за неработоспособност е много сходна с българската и в решенията е вписан срокът, за който е избрана инвалидността. След приключване на тези периоди, съображение за покриване на здравните им осигуровки би могло да бъде ТЕЛК решение, издадено от комисия в България.

Документът, който потвърждава инвалидността и групата е Пенсiйне посвiдчення, има регистрационен номер, фотография, период и група неработоспособност. Би следвало достъпът до регистъра да е вероятен онлайн, като единствено се направи параленост сред ЛНЧ, който украинските жители имат тук и данните от техните украински паспорти.

И образованието на украинските деца в нашите учебни заведения, и имунизирането им, и социализацията, и издаването на протоколи за скъпоструващи медикаменти – процедурата там лишава най-малко месец – и даже елементарното чисто човешко отношение, не допуска те да бъдат местени из страната като стока.

При едвам към 33 хиляди места за над 63 хиляди души настанени в хотели, макар почналото пренасяне на първите няколкостотин във ведомствени бази, логистичната интервенция в оставащите две седмици ще е голямо тестване. Особено при неналичието на ясни критерии за настаняването.

Междувременно, във Варна от няколко дни работи детски център за украинските деца, който цели да помогне на украинските майки най-малко за няколко часа да оставят децата си и да си потърсят работа. Заради огромния интерес, продължителността на визитите евентуално ще бъде лимитирана на смени от по 20 дни.

След като от детския фонд на Организация на обединените нации – УНИЦЕФ, и представителството на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, дружно с БХК и Съвета на жените-бежанки в България разкриха първият Център за поддръжка на бежанци Blue Dot в София, идващите седмици се чака сходни центрове да се отворят на граничния пункт в Русе, както и във Варна и Бургас. Сроковете за това и местата за момента не са посочени.

Иначе е планувано национално и европейско финансиране на образования по български език на украински жители, както и средства за психическо подкрепяне, заяви преди дни във Варна общественият министър Георги Гьоков.
Според изявление преди дни на шефа на Бюрото по труда във Варна Филчо Филев, езиковата преграда пред украинските бежанци искащи да почнат работа у нас е спънка, само че на извършените досега две трудови тържища – на 28 април и на 14 май – ориентирани към тях, са участвали главно представители на туристическия отрасъл, където за изпълнителския състав – камериерки, поддръжка, служащи в кухнята и други фрагменти без директна взаимозависимост и контакт с туристите и гостите на хотелите – езиковата преграда не е подобен проблем

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР