84-годишният владетел на Саудитска Арабия, крал Салман бин Абдулазиз, е

...
84-годишният владетел на Саудитска Арабия, крал Салман бин Абдулазиз, е
Коментари Харесай

Кралят на Саудитска Арабия е приет в болница

84-годишният държател на Саудитска Арабия, крал Салман бин Абдулазиз, е бил признат в болница в столицата Рияд, като страда от инфектиране на жлъчния мехур, заяви държавната новинарска организация СПА.

Saudi Arabia`s 84-year-old ruler, King Salman, has been admitted to hospital in the capital Riyadh, suffering from inflammation of the gall bladder, state media says. https://t.co/Pvtka8qe6x
— NBC News (@NBCNews) July 20, 2020
Кралят, който ръководи най-големия експортьор на нефт в света и непосредствен съдружник на Съединени американски щати от 2015 година, минава през медицински прегледи, добави организацията, без да дава детайлности.
След новината иракският министър председател Мустафа ал Кадими отсрочи посещаване в Саудитска Арабия, посочи саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.
Крал Салман прекара повече от две години и половина като саудитски престолонаследник и вицепремиер от юни 2012 година, преди да стане крал. Той също по този начин е бил шеф на региона Рияд повече от 50 години.
Фактическият държател и правоприемник на трона е престолонаследникът Мохамед бин Салман, именуван постоянно МбС, който стартира промени за трансформиране на стопанската система на кралството и преустановяване на " пристрастяването " към петрола.
34-годишният принц, който е известен измежду доста млади саудитци, си завоюва самопризнание вкъщи за разхлабването на обществените ограничавания в консервативното мюсюлманско кралство, като даде повече права на дамите и даде обещание да диверсифицира стопанската система.
За последователите на краля тази смелост вкъщи и в чужбина беше добре пристигнала след десетилетия на нерешителност, застой и съмнения.
Ала държавният надзор върху медиите и репресиите против инакомислещите в кралството затрудняват преценката на степента на вътрешен възторг.
Реформите на престолонаследника са съпроводени от чистка на най-висопоставени представители на режима и предприемачи по обвинявания в корупция и скъпа война в Йемен, което изнерви някои западни съдружници и вложители.
Неговият авторитет също претърпя удар след убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 година, осъществено от саудитски чиновници по сигурността, обсъждани като близки до Мохамед бин Салман.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР