84-годишен мъж осъди банка за дискриминация. Христо Пешовски, който е

...
84-годишен мъж осъди банка за дискриминация. Христо Пешовски, който е
Коментари Харесай

​84-годишен мъж от Благоевград осъди банка за дискриминация

84-годишен мъж осъди банка за дискриминация. Христо Пешовски, който е с ампутиран крайник и се придвижва единствено с инвалидна количка, завежда дело против банков клон в Благоевград, поради неосигурен достъп за хора с увреждания. Три години по-късно той печели делото.

През 2017 година Христо Пешовски, дружно с щерка си, два пъти пробва да влезе в банков клон в центъра на Благоевград. Заради множеството стълби и неналичието на рампа не съумява.
Вера Кратева, щерка на Христо Пешовски: Никой не ни поглежда, никой не ни оказа помощ. Два часа седим извън на улицата. Всеки те гледа и те отминава и никой не ти оказва помощ. И тогава още веднъж - след две седмици, беше в болничното заведение го бяхме откарали долу, изписаха го и отново взехме решение да идем да внесем едни пари там, тъй като там ми е най-удобно с колата. Да не се мъчим да го изкарваме, и отново никой. Христо Пешовски: Как се почувствах? Като анормален. Не знам накъде да вървя, що да върша и на кой да се апелирам да ми помогне. Как се почувствах? Нечовек, нечовек.
След унизителната преживелица Христо Пешовски взема решение да търси правата си в съда. Завежда цивилен иск за 4800 лв. поради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото институция. Вчера схваща, че е спечелил делото.
Вера Кратева: Доволни сме. Точно по този начин би трябвало да вършат всички хора, които не могат. Точно по този начин, даваме урок на всички хора.
Банката е наказана по Закона за отбрана от дискриминация да построи оборудване за достъп на хората в неравностойно състояние.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР